Backlinks Verzamelen

door | 23 december 2019 | Online Vindbaarheid

Backlinks verzamelen is een van de weinige acties die je kunt doen om de vindbaarheid van je website te verbeteren, die je niet uitvoert op je website zelf. Je bent afhankelijk van anderen. Echter zijn backlinks wel essentieel voor de vindbaarheid van je website. Voor je SEO is het dus belangrijk dat je aan de gang gaat met linkbuilding.

Backlinks zijn vergelijkbaar met complimentjes. Hoe vaker andere je zeggen dat je goed bent, hoe meer autoriteit je krijgt, toch? Zo werkt het ook in de ogen van Google. Hoe meer je dus aan linkbuilding doet, hoe meer autoriteit je uitstraalt. Het geeft de vindbaarheid van je website dus ook een gigantische boost wanneer je veel backlinks ontvangt.

In deze blog ga ik je 9 concrete strategieën geven waarmee jij backlinks kunt gaan verzamelen. Hierdoor zul je meer backlinks ontvangen en zal de vindbaarheid van je website verbeteren. Let er wel op dat de linkjes die je ontvangt van goede kwaliteit zijn. Veel linkjes wil niet zeggen dat je beter gaat scoren. De kwaliteit is van essentieel belang.

But first, bepaal je huidige linkbuilding

Voordat je aan de slag gaat met backlinks verzamelen is het belangrijk om eerst inhoudelijk te weten wat je al aan linkbuilding hebt gedaan. Zo krijg je een beter beeld van de al verkregen links en de waarde hiervan. Via verschillende tools valt dit namelijk eenvoudig te achterhalen.

Twee van deze tools die ik gebruik zijn de backlinkcheckers van Ahrefs en Neilpatel. Beide zijn geschikt om te controleren hoeveel backlinks je ontvangt en wat de waarde van deze links zijn. Ze geven zowel de follow als no-follow linkjes aan.

Op het internet zijn honderden andere tools te vinden die dit ook weergeven. Mijn ervaring bij veel van deze tools zijn dat ze niet alle links weergeven. Soms tonen ze zelfs helemaal geen links. De bovengenoemde tools werken goed. Natuurlijk zijn er op het internet genoeg andere goede te vinden.

9 strategieën om backlinks te verzamelen

#1 Afbeeldingen

Je bent vast wel eens op een website geweest die stock afbeeldingen aanbiedt. Vaak mag je ze gratis gebruiken maar af en toe vragen ze ook wel is om te linken naar de eigenaar. Oftewel, een afbeelding in ruil voor een backlink.

Wanneer je een interessante afbeelding aan kunt bieden die andere ook op hun website willen plaatsten kun je hier gerust een linkje voor terug vragen. Hierdoor kan een ander jouw afbeeldingen gebruiken en wordt de linkbuilding voor je gedaan.

Wees wel slim en zet dit bij de afbeelding neer, plaats daarnaast ook de code om het linkje en de afbeelding te plaatsen. Zo maak je het de desbetreffende persoon een stuk makkelijker en hoeft die alleen de code te koppieren en plakken.

#2 Bestaande connecties

De meest voor de hand liggende strategie die ook het meest toe wordt gepast is het uitwisselen van linkjes met bekenden. Ga na in je netwerk wie er een website heeft met autoriteit die een waardevolle backlink voor je zou kunnen betekenen. Je kunt dan simpelweg vragen diegene vanaf zijn website naar die van jou wilt linken.

In sommige gevallen zat dit zo eenvoudig gaan. Maar het gebeurd ook vaak zat dat ze alleen akkoord gaan bij een ruil. Ze willen dan ook een waardevolle link terug van jou. In de ogen van Google vervalt dan helaas wel de waarde van een backlink. Jullie linken eenmaal naar elkaar.

In dat geval kun je dan gebruik maken van een ABC link. Je linkt dan met drie websites naar elkaar, zonder de cirkel rond te maken. Website A linkt naar B en B weer door naar C. Hierdoor ontvangen website B en C een waardevolle link. Omdat C niet naar A linkt hebben zij in principe geen connectie met elkaar. Google wordt echter wel steeds slimmer en herkent dit steeds beter.

#3 Goede content

Voor de hand liggend, maar zeker belangrijk. Is het vullen van je website met goede content. Goede content kan er namelijk voor zorgen dat andere websites naar jouw website willen verwijzen. Je moet je website dus vullen met alleen hoogwaardige content (sowieso een aanrader als je goed vindbaar wilt zijn).

Vervolgens kun je dan actief op zoek naar andere websites die mogelijk zouden willen verwijzen naar jouw content. Mocht je bijvoorbeeld een artikel schrijven dat van toegevoegde waarde is op een stuk van een andere website. Dan kan het relevant zijn voor deze website om naar jou te linken.

Content kun je natuurlijk op vele verschillende manieren delen. Bloggen is hier misschien wel de meest geschikte manier voor. Dit is een eenvoudige manier om snel veel content te genereren. Wil je een stapje verder, dan kun je altijd aan de slag met het ontwikkelen van een kennisbank onder je website.

Linkbuilding, backlinks verzamelen

#4 Reviews

Als jij ergens klant bent zijn bedrijven vaak erg gretig naar jou mening. Ze willen hun website natuurlijk vullen met reviews. Ze vragen dan of jij een review wil achterlaten om zo hun autoriteit tegenover hun bezoeker te vergroten. Een mooie kans voor jou om aan de slag te gaan met backlinks verzamelen.

Je kunt dan simpel vragen om een linkje te plaatsen in je review. Zo ontvangen zij een nieuwe review en jij een backlink. Een win-winsituatie voor beide partijen.

#5 Gastbloggen

Bloggen op je eigen website om zo linkjes te verkrijgen voor goede content werkt enorm effectief. Maar ook zeker het bloggen op andere website in ruil voor een backlink werkt goed. Je gaat dan blogs schrijven voor andere websites. Hiervoor ontvang jij veel lezers en een backlink naar je website.

Het voordeel hiervoor is dat je dit kunt doen op gigantisch waardevolle websites. Zo ontvang je niet alleen veel lezers maar ontvang je ook direct een waardevolle link. Op deze manier vergroot je dus ook je bekendheid.

#6 Persberichten

Een strategie die mogelijk interessant kan zijn voor jouw bedrijf is het backlinks verzamelen via persberichten. Je zorgt dan dat er over jou wordt geschreven in het nieuws. In deze artikelen noemen ze natuurlijk jou naam. Op hun website kunnen ze dan mooi even naar jouw website linken.

Deze strategie kun je ook met terugwerkende kracht toepassen. Is er in het verleden over je geschreven kun je alsnog backlinks verzamelen. Je kunt dan vaak deze partijen gewoon benaderen met de vraag voor het aanbrengen van een linkje. Voor hun is het een kleine moeite maar het kan voor jou net het verschil maken.

#7 Gebroken linkjes

Een andere strategie om backlinks te verzamelen van grote websites is het inspelen op gebroken linkjes. Grote websites hebben vaak een enorme interne link structuur. Het kan voorkomen dat er na een tijdje fouten ontstaan hierin. Pagina’s zijn bijvoorbeeld verwijderd maar er bestaan nog wel linkjes.

Jij kunt dan een artikel schrijven die aansluit op deze linkjes. Vervolgens benader je de website eigenaar op het feit dat er een gebroken link is, je vraagt om te linken naar jouw artikel omdat deze toch hierop aansluit. Het kost de website eigenaar een stuk minder moeite om een redirect naar jouw pagina aan te leggen dan de content opnieuw te schrijven.

Je kunt gebroken linkjes achterhalen via een broken link checker. Je kunt hier bijvoorbeeld die van Ahrefs voor gebruiken. Deze is hier te vinden. Als je er dan toch ben is het altijd handig om dit te controleren voor je eigen website.

404 pagina voor linkbuilding

#8 Klanten of partners

Veel websites verwijzen op hun website naar andere bedrijven waar zij voor werken. Dit is een effectieve manier om autoriteit op te wekken bij bezoekers. Sommige bedrijven maken dan zelfs gebruik van hele pagina’s met hun partners of klanten. Ook portfoliopagina’s zijn populair.

Ondanks dat veel websites dit hebben komt het vaak voor dat er geen linkjes zijn. Als ze er al zijn gaat het vaak om no-follow linkjes. Het is dan zinvol om te vragen aan deze bedrijven om een linkje aan te brengen naar je website in plaats van slechts een afbeelding.

#9 Bedrijfsgidsen

Een strategie waarbij je geen hulp van andere nodig hebt om aan de slag te gaan met backlinks verzamelen zijn bedrijfsgidsen. Sommige van deze online gidsen geven je namelijk een backlinks als je een profiel bij hun hebt. Maar let wel op, dit doen ze zeker niet allemaal. Ze vormen wel een mooie basis voor linkbuilding van een nieuwe website.

Daarnaast zijn deze linkjes vaak niet echt waardevol en ligt er nog een ander gevaar op de loer. Als je namelijk ineens tientallen nieuwe backlinks ontvangt die niet van hoge kwaliteit wordt dit afgestraft door Google. Kijk dus altijd uit voordat je gigantisch veel slechte linkjes ontvangt.

Bedrijfsgidsen voor je linkbuilding:

  • www.ondernemersgids.nl
Linkbuilding door middel van backlinks

Zelf backlinks verzamelen

Nu je mijn 9 linkbuilding strategieën hebt gelezen kun je aan de slag gaan met backlinks verzamelen voor je website. Hiermee verbeter je de online vindbaarheid en zorg je voor meer autoriteit in de ogen van Google. Wil je meer weten over linkbuidling of heb je hulp nodig hiermee? Twijfel niet en neem contact met ons op of laat een reactie achter.

Anderen bekeken ook

On Page SEO Checklist

On Page SEO Checklist

Als je een de slag gaat met de online vindbaarheid van je website is stap één: on page SEO. Je moet er namelijk voor zorgen dat een pagina wordt geoptimaliseerd voor één of meerdere zoekwoorden. Een essentiële factor bij het online vindbaar maken van jouw bedrijf....

Lees meer
Yoast SEO vs Rank Math

Yoast SEO vs Rank Math

Heb je een eigen website? In WordPress? En ben je serieus bezig met de online vindbaarheid hiervan? Dan maak jij ongetwijfeld gebruik van een SEO plugin WordPress. Maar welke plugin gebruik jij? En waarom gebruik je dan precies deze? Yoast SEO is met meer dan 5...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en een seintje ontvangen wanneer er een nieuwe blog online komt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Controleer je inbox of spammap om je inschrijving te bevestigen. Bedankt!