De 12 beste WordPress Plugins

door | 1 april 2020 | Websites

WordPress plugins: ze zijn er in alle soorten en maten. Alleen al op de website van WordPress zijn er ruim 55 duizend te vinden. Veel van deze plugins zijn enorm waardevol. Ze zijn een echte toevoeging aan je website. Andere daarentegen wat minder: zij hebben juist een negatieve invloed op je website.

Het grootse aanbod doet je wel eens afvragen wat nu de beste WordPress plugins zijn. Omdat dit voor bijna elke website verschilt, is dit vaak moeilijk te zeggen.

Vandaag vertel ik jou daarom wat mijn favoriete WordPress plugins zijn. In dit lijstje vind je WordPress plugins die ik op elke website installeer én plugins die ik voor specifieke dingen gebruik. Al met al is het een waardevol lijstje én hulpmiddel voor iedere WordPress gebruiker.

Voordat je verder leest

Voordat je verder leest en mijn beste WordPress plugins ontdekt, moet je het volgende goed beseffen: het downloaden van plugins is namelijk leuk en vaak erg handig. Sommige WordPress plugins voegen een enorme waarde toe aan de gebruiksvriendelijkheid van je website. Echter zit er ook een groot nadeel aan het veelvoudige gebruik hiervan.

Als je een plugin downloadt, geef je deze toegang tot jouw WordPress. Dit verhoogt automatisch het risico omtrent de beveiliging. Jouw website wordt hiermee makkelijker te hacken met alle gevolgen van dien. Het is daarom altijd belangrijk dat je betrouwbare plugins gebruikt. Dit houdt in dat je moet kijken naar het aantal installaties en de meest recente update. Heeft de plugin al een tijdje geen update gehad of is deze niet getest op jouw huidige versie van WordPress? Dan kan dit een gevaar vormen voor je website.

Daarnaast zorgen plugins ervoor dat je website traag wordt. Het toevoegen van teveel plugins is dus ook af te raden. Een trage website zorgt namelijk voor een lagere gebruiksvriendelijkheid en ook zoekmachines zijn hier geen fan van. Voeg dus niet zomaar tientallen WordPress plugins toe. Daarnaast: als je ze niet gebruikt, verwijder ze dan ook.

de Beste WordPress plugins

#1 All-in-One WP Migration

Als je, net als ik, veel websites maakt, loop je vroeg of laat tegen het feit aan dat de website verhuisd moet worden. Je bent bezig voor een klant en wilt de website verplaatsen naar het juiste domein. Als je niet bij de hosting kunt of hier gewoon niet handig mee bent, doe je dit liever via WordPress zelf. Deze gratis WordPress plugin stelt jou hier tot in staat.

Via deze plugin kun je jouw website eenvoudig exporteren en op een andere WordPress installatie weer installeren. Je hoeft hiervoor niet technisch te zijn of in de hosting te zoeken naar de juiste plekken. Alles gaat via de plugin zelf.

De plugin is enorm handig in gebruik en stelt je in staat websites tot 2 GB gratis te verhuizen. In mijn ogen meer dan genoeg voor een normale website. De plugin is hier te downloaden.

#2 AMP

Wie zijn blog goed vindbaar wil maken op een mobiel, dient aan de slag te gaan met accelerated mobile pages. Deze pagina’s zorgen namelijk voor een blogopbouw van html. Een enorm handige tool van Google om je blogs beter te laten scoren en op mobiel hoger in de zoekresultaten te komen.

Deze plugin is onder andere ontwikkeld door Google zelf en daardoor enorm handig. Hij is eenvoudig in gebruik en maakt de pagina’s automatisch aan voor de post types die jij meegeeft. Je kunt dus genieten van enorm snelle blog pagina’s zonder dat je er omkijken naar hebt. De plugin is gratis en hier te downloaden.

#3 Autoptimize

Trage websites: het is voor gebruikers (zeker op mobiel) enorm vervelend. Google straft het af en bezoekers haken af. Als je iets wilt voorkomen, is het een trage website. Een plugin die je gigantisch gaat helpen is autoptimize.

Autoptimize zorgt er namelijk voor dat jouw code wordt geoptimaliseerd. Iets wat je ook zelf kunt, maar ontzettend lastig is. Deze plugin bespaart je hiermee enorm veel werk. Daarnaast wordt het ook nog eens automatisch voor je bijgehouden. Autoptimize is hier gratis te downloaden.

Beste WordPress plugins

#4 Custom Post Type UI

Wanneer je veel content plaatst, zijn alleen blogs vaak niet genoeg. Waarschijnlijk ga je vroeg of laat aan de slag met verschillende content op je website. Dit moet goed geordend worden. Super irritant natuurlijk als jouw kennisbank dan bijvoorbeeld tussen je pagina’s staat. Dit is enorm onoverzichtelijk.

Via Custom Post Type UI kun jij eenvoudig meerdere berichttypes aanmaken. Of het nu gaat om een kennisbank of simpelweg andere statische content die je niet op je blog wil plaatsen: via deze plugin kun je eenvoudig een nieuw berichttype aanmaken.

Hierdoor kun je jouw content gescheiden houden van je pagina’s en ben je niet verplicht altijd gebruik te maken van berichten. Heel handig dus. De plugin is hier gratis te downloaden.

#5 Duplicate Post

In mijn ogen voegt deze plugin een functie toe die standaard in WordPress had moeten zitten: het kopiëren van pagina’s. Ik loop vaak tegen het probleem aan dat ik qua design dezelfde pagina wil gebruiken. Het kopiëren van pagina’s zou dan ideaal zijn. Echter zit deze functie niet in WordPress. Je zult dan dus zelf alles via de code moet kopiëren of opnieuw moeten bouwen. Met de plugin “Duplicate Post” bespaar je jezelf een hoop moeite.

Deze plugin voegt onder je pagina’s (binnen WordPress) een optie toe om een pagina te kopiëren. Super makkelijk als je niet handmatig pagina’s over wilt zetten. De plugin is gratis en hier te downloaden.

#6 Easy Table of Contents

De mensen die mijn blogs vaker lezen, wijzen mij vaak op de inhoudsopgave aan het begin van mijn blogs. Ze ervaren het als prettig en vinden het fijn om een goed beeld te krijgen van de inhoud. Mede hierdoor heb ik voor deze plugin gekozen, maar ook voor de online vindbaarheid is het een groot voordeel. Google toont deze inhoudsopgave namelijk nog wel eens in de zoekresultaten. In het algeheel is het een positieve toevoeging voor je blog.

Ik maakte deze inhoudsopgave eerst handmatig. Door het plaatsen van linkjes was ik hier veel tijd aan kwijt. Ik was minimaal een kwartier bezig met het ontwikkelen. Dan zwijg ik nog over de tijd die ik kwijt was aan kleine foutjes. Ook de lay-out was in mijn ogen niet wat het zou kunnen zijn.

Een paar weken voor het schrijven van deze blog werd ik door een vriend gewezen op het gebruiken van een plugin. Ik moet zeggen: dit had ik eerder moeten doen. Via easy table of contents creëer ik nu mijn inhoudsopgave. Enorm makkelijk in gebruik. Plus: het ziet er goed uit en het werkt uitstekend.

Een andere tip die ik je wil meegeven: je kunt eenvoudig aangeven op welke type pagina’s deze inhoudsopgave moet verschijnen. De plugin plaatst ze dan automatisch op de juiste plek zonder dat je er nog omkijken naar hebt. De plugin is hier gratis te downloaden.

#7 Enable Media Replace

Je website is af. Alles is geoptimaliseerd voor zoekmachines, afbeeldingen zijn geplaatst en de bestandsnaam, titel en alt tekst zijn voorzien van zoekwoorden. Het liefst verander je niets meer. Toch kom je een betere afbeelding tegen. Ja hoor, nu kan je alles weer opnieuw optimaliseren en vervangen. Dit is niet alleen veel werk, maar ook nog eens super irritant. Als je het, net als ik, zat bent om dit gevoel te ervaren, is het tijd voor enable media replace.

Deze WordPress plugin lost precies het bovenstaande probleem op. Het stelt jou namelijk in staat afbeeldingen eenvoudig te vervangen. Je kunt nu heel eenvoudig de afbeelding vervangen en de opgeslagen gegevens behouden. Dit bespaart jou enorm veel werk.

Nog beter: de plugin is gratis en up to date. Wil jij gebruik maken van deze plugin? Dan kun je hem hier downloaden.

#8 MailPoet

Als je waarde weggeeft, moet het eigenlijk wel een beetje pijn doen. Zo is het ook met deze plugin. Eerlijk gezegd heb ik lang getwijfeld of ik deze tip moest geven. Puur omdat dit een groot deel van mijn e-mailmarketing dienst is, die ik aanbiedt. Maar toch, deze plugin verdient zeker weten een plekje in mijn beste WordPress plugins.

MailPoet is namelijk een plugin die je in staat stelt, een volledige nieuwsbrief te starten vanuit WordPress zelf. Je kunt vanuit je WordPress e-mails versturen en je volledige nieuwsbrief beheren. Dit alles voor één vaste prijs: je betaalt eenmalig. Vervolgens groei je met MailPoet mee bij eventuele updates.

Mailpoet is in mijn ogen het pareltje uit deze beste WordPress Plugins blog. Met een eenmalige, relatief kleine, investering start jij je eigen nieuwsbrief. In mijn ogen een enorm krachtig marketingmiddel. Je kunt mailpoet hier aanschaffen.

Mailpoet beste WordPress plugins

#9 Rank Math SEO

Tja, wie met de vindbaarheid van zijn WordPress website aan de slag gaat, gebruikt een SEO plugin. En ja, meestal is dat Yoast. Toch kies ik in dit lijstje voor Rank Math SEO, in mijn ogen de meest complete SEO plugin. Ben je benieuwd waarom ik dat vind en wat de verschillen zijn tussen Yoast en Rank Math? Dan verwijs ik je graag door naar mijn Yoast SEO vs Rank Math blog.

Rank Math gaat jou helpen met het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Het helpt je met een on page SEO checklist, maar het geeft je ook inzicht in de gehele status van je website. Daarnaast heeft Rank Math essentiële features die andere SEO plugins vaak niet hebben. Daarom mag hij niet ontbreken in mijn beste WordPress plugins lijst.

Een ander voordeel is dat de plugin volledig gratis is. Je dient alleen een account aan te maken. Je kunt Rank Math hier downloaden.

#10 Site Kit by Google

Het optimaliseren van je website voor Google is één ding. Als je echter niet bijhoudt hoe je website scoort in de zoekresultaten, weet je eigenlijk alsnog niets. Het is daarom enorm belangrijk om daarnaast gebruik te maken van handige tools, zoals Google Analytics. Om dit eenvoudig en snel te koppelen, heeft Google hiervoor haar eigen plugin ontwikkeld: Site Kit by Google.

Deze plugin stelt je enorm makkelijk in staat 6 belangrijke services direct te koppelen aan je website: Analytics, AdSense, PageSpeed Insights, Optimize, Tag Manager en natuurlijk Search Console. Wil je jouw website dus eenvoudig integreren met de services van Google, dan raad ik je altijd aan gebruik te maken van hun eigen Site Kit. Je kunt de plugin gratis gebruiken en hier downloaden.

Site Kit by Google WordPress plugins

#11 Smush

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je een website tegen komt met enorme afbeeldingen? De website is traag en maakt zeker geen gebruik van lazy load. Het is verschrikkelijk en verslechtert de ranking binnen zoekmachines enorm. Voor degene die hier een snelle oplossing voor zoeken, is er Smush.

Smush is een handige WordPress plugin die je in staat stelt afbeeldingen automatisch te comprimeren in grootte qua pixels en bestand. Hierdoor hoef jij je niet meer druk te maken of je afbeeldingen te groot zijn. Smush verkleint deze namelijk automatisch voor je.

Wanneer je een afbeelding uploadt, zal deze automatisch verkleind worden naar de juiste grootte in pixels. De maximale grootte die ik hanteer, is 1920 pixels breed. Dit doe ik, omdat dit in meeste gevallen de breedte is voor desktop gebruikers. Vervolgens haalt de plugin ook een stukje kwaliteit uit de afbeelding. Je bezoeker heeft dit niet door en het verkleint je afbeelding in de grootte van het bestand. Hierdoor gaat het inladen razendsnel.

Daarnaast biedt deze WordPress plugin je ook de lazy load optie. Dit zorgt ervoor dat je afbeeldingen pas worden ingeladen op het moment dat bezoekers de afbeelding daadwerkelijk bekijken. Afbeeldingen die onderaan de pagina staan, worden pas ingeladen als de bezoeker daadwerkelijk onderaan de pagina komt. Hierdoor hoeven niet al je afbeeldingen bij het openen van je pagina ingeladen te worden. Oftewel: geen onnodige vertraging. Mocht jouw thema deze optie niet aanbieden, is dit enorm handig.

Smush heeft een gratis en betaalde variant. Zelf gebruik ik de gratis variant. Afbeeldingen comprimeer ik namelijk altijd al zelf. Echter vind ik het toch enorm handig om toch Smush hier nogmaals doorheen te laten gaan. Wil je net als ik gebruik maken van de bovenstaande features, dan kun je de plugin hier gratis downloaden.

#12 Super Forms

Veruit de meeste contactformulieren die je terug vindt op een WordPress website, zijn gemaakt via een eigen contactformulier van een thema of via contact form 7. Echter maak ik de laatste tijd liever gebruik van Super Forms. Deze plugin is namelijk veel uitgebreider. Naast de meerdere slijtingsopties, biedt het ook meer opties als het gaat om de opbouw.

De plugin biedt namelijk talloze slijtingsopties. Niet alleen het lettertype, maar ook de opbouw en de lay-out valt aan te passen naar hoe jij het wilt. Je zit niet vast aan een standaard template of schaarse opties. Je kunt het volledig inrichten naar hoe jij het wilt. Pas kleuren aan, voeg icoontjes toe, de opties zijn oneindig.

Daarnaast zijn er meer opties als het gaat om de inrichting van je formulier. Zo kun je landen, adressen, ratings, data en nog veel meer gegevens toevoegen. Dit zorgt er voor dat je veel meer opties aan kunt bieden en daarnaast ook de controle hierover kunt behouden.

Qua styling kun je rijen naast elkaar plaatsen en verschillende componenten koppelen. Wil je bijvoorbeeld het adres los van de persoonsgegevens plaatsen, dan kan dit eenvoudig. Je kunt er dan zelfs nog voor kiezen om dit via een accordeon of verschillende tabs te doen. Dit maakt het overzichtelijk voor bezoekers.

De mooiste optie die Super Forms biedt, is de voorwaardelijke logica. Dit stelt je namelijk in staat bij verschillende mensen, andere formulieren te tonen. Is iemand dus bijvoorbeeld ouder dan 18 jaar kun je er voor kiezen bepaalde velden te laten verdwijnen. Dit werkt natuurlijk ook andersom.

De plugin kost 39 dollar en is te gebruiken op verschillende websites. Deze kleine investering gaat er voor zorgen dat al jouw formulieren voortaan echt zijn ingericht zoals jij wilt. De plugin kun je hier kopen.

Dat waren mijn beste WordPress plugins

Na het lezen van deze blog over de, in mijn ogen, beste WordPress plugins kun je praktisch aan de slag. Ik ben van mening dat een groot deel van deze WordPress plugins op elke website terug moeten komen. Let er echter wel op dat je niet te veel plugins gebruikt. Dit heeft natuurlijk weer nadelige gevolgen op je website. Nu je mijn beste WordPress plugins kent, ben ik benieuwd naar die van jou. Heb je nog aanvullingen? Laat het dan vooral weten in de reacties. Veel plezier en succes met je website!

Anderen bekeken ook

Conversie van je webshop verhogen

Conversie van je webshop verhogen

Je hebt een webshop? Je krijgt bezoekers en regelmatig worden er producten bij je gekocht. Toch wil je deze daadwerkelijke aankopen wel eens omhoog krikken. Een webshop wordt nou eenmaal afgerekend op het aantal verkopen (conversies). Meer verkopen realiseren kun je...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en een seintje ontvangen wanneer er een nieuwe blog online komt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Controleer je inbox of spammap om je inschrijving te bevestigen. Bedankt!