Kennisbank maken Handleiding

door | 23 september 2019 | Online Vindbaarheid, Websites

Wat hebben de zoekresultaten wanneer je zoekt op ‘Lionel Messi’ en ‘Amsterdam’ met elkaar gemeen? Nee geen transfer van de Argentijn naar Ajax! In beide zoekresultaten toont Google een pagina van Wikipedia bovenaan. Vreemd denk je dan? Wikipedia gaat toch helemaal niet specifiek over steden of laat staan over voetbal. Toch scoort de kennisbank van Wikipedia bovenaan. Niet alleen in dit voorbeeld maar ook op miljoenen anderen zoekresultaten komt er een pagina van Wikipedia bovenaan. Maar hoe doen ze dit? En kun je hun techniek zelf ook toepassen op je eigen website?

Om je meteen uit de droom te helpen. Je zult niet net als Wikipedia zomaar op miljoenen zoekwoorden bovenaan gaan scoren, dit is vrijwel onmogelijk. Maar het is zeker mogelijk om een eigen Wikipedia te maken waarmee je wel je vindbaarheid vergroot. In de marketing wereld noemen we dit een kennisbank. In deze blog ga ik je precies uitleggen wat het is en hoe je er zelf een kunt maken in WordPress.

Wat is een kennisbank?

Een kennisbank is een verzameling pagina’s gevuld met informatie verstopt op de achterkant van een website. Op de voorgrond kan informatie gedeeld worden via blogs en als ondersteuning functioneert een kennisbank op de achtergrond.

Je vult je kennisbank met relevante informatie waar je doelgroep op zoekt. In de meeste gevallen gaat het om een lijst met begrippen. Deze begrippenlijst is dan gevuld met alle informatie die relevant kan zijn voor je doelgroep om te lezen.

Een kennisbank bevat dus pagina’s die los zijn geoptimaliseerd. Zo kun je er dus voor zorgen dat wanneer je doelgroep zoekt op de betekenis van een bepaald begrip ze in jou kennisbank uitkomen. Hier heb je natuurlijk nog niets aan. Maar weet je deze bezoekers te triggeren om naar de voorkant van je website te komen kan dit voor meer conversie gaan zorgen.

Daarnaast kan een kennisbank ook via interne linkjes bestaande bezoekers die op je blog zitten van uitleg voorzien over een bepaald begrip.

Een kennisbank functioneert dus van twee kanten. Enerzijds zorgt het voor nieuwe bezoekers omdat het je vindbaarheid op begrippen vergroot. Anderzijds zorgt het er voor je bestaande bezoekers beter van dienst kunt zijn door eventuele aanvullende informatie te geven.

Kennisbank maken in WordPress

SEO voordelen van een kennisbank

Een kennisbank kan grote SEO voordelen bieden voor een website. Zoals ik al eerder aangaf kunnen de pagina’s scoren in de zoekresultaten en op een natuurlijke manier meer bezoekers genereren voor je website. Echter zijn er naast dit voordeel ook andere voordelen.

Autoriteit

Google kijkt in principe naar drie aspecten van een website. De techniek, content en zoals je waarschijnlijk al verwachte: de autoriteit van een website. Enigszins krijg je dit door backlinks (als het ware complimentjes van een andere website) en interne linkjes. Anderzijds ontvang je di door middel van content. Wanneer een website gevuld is met een kennisbank met content die over hetzelfde onderwerp gaat als de website straalt dit autoriteit uit richting Google.

Daarnaast zijn die linkjes ook belangrijk in de ogen van Google. Zo kan het zijn dat andere websites naar jou pagina’s zullen gaan verwijzen wanneer je veel interessante informatie hebt. Dan ontvang je een backlink en krijgt je website een boost.

De meest eenvoudige manier om met links aan de slag te gaan is echter met interne links. Zorg er bijvoorbeeld voor dat al je pagina’s naar elkaar verwijzen als er een woord terug komt. Doe je dit ook naar andere plekken op je website (zoals je blog) dan zul je merken dat je hierdoor in de loop van de tijd een stuk meer autoriteit opbouwt in de ogen van Google.

Content

Natuurlijk is naast autoriteit de content zelf ook erg belangrijk in de ogen van Google. Je kunt namelijk vindbaar worden op deze zoekwoorden en zo direct bezoekers genereren. Dan moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je pagina’s goed zijn geoptimaliseerd. Natuurlijk hoeft een pagina niet aan dezelfde eisen te voldoen als die van een blog maar is het wel verstandig veel waardevolle informatie op zo’n pagina aan te bieden.

Zo maak je jou eigen kennisbank

Het maken van een kennisbank is vrij eenvoudig in WordPress. Wanneer je eenmaal het stappenplan hebt doorlopen is het een kwestie van toevoegen wanneer je een nieuwe pagina hebt. Het werk zit hem namelijk vooral in het schrijven van de content.

Eigen kennisbank maken

Content creëren

Het bedenken waar je kennisbank over gaat zou niet moeilijk moeten zijn. Het gaat eenmaal over het onderwerp van je website. Gaat je website dus over bier kan het interessant zijn om artikelen te schrijven over verschillende merken en soorten bier. Het is dan juist niet logisch om pagina’s te hebben over wijnen of andere dranken. Het bedenken van het onderwerp van je kennisbank moet dus logisch zijn met de rest van je website. Het dient als aanvulling.

Vervolgens ga je begrippen of onderwerpen bedenken. Je kunt het beste beginnen bij alles op papier te zetten. Door alles te noteren wat je weet van dat onderwerp zorg je ervoor dat je een mooie lijst hebt om mee te beginnen. Daarnaast kun je dit aanvullen door te kijken waar je blogs over schrijft, zijn daar begrippen die interessant zijn.

Je kunt ook kijken bij de concurrentie, hebben zij ook een kennisbank. Welke begrippen gebruiken zij dan, en zou je die zelf ook kunnen gebruiken. Neem ze over en schrijf ze zelf uit.

Een andere effectieve manier is het bekijken van een index achter in een boek. Deze staan zijn vaak gevuld met begrippen uit het boek. Zoek dus een boek die gaat over het onderwerp van je website. Deze begrippen kun je dan toevoegen en uittypen.

Wanneer je een lijst met begrippen hebt zul je de begrippen moeten uittypen. Omdat je weet waar het over gaat hoeft dit niet lang te duren. Wanneer je echter een kennisbank maakt met een paar honderd begrippen zul je al gauw merken dat dit vaak niet te doen is. Het is dan verstandig om hier een copywriter voor in te huren. Ondanks dat hier mogelijk een bedrag aan verbonden zal zitten bespaard dit een hoop tijd die je in andere werkzaamheden kunt steken.

Structuur

Het is belangrijk om structuur aan te brengen in je kennisbank. Niet alleen voor je bezoekers maar ook voor Google. Dit kun je doen door je pagina’s te categoriseren en na onder elkaar te hangen.

Een goed voorbeeld hiervan is wanneer je kennisbank maakt over online marketing dat je pagina’s over sociale media hangt onder hoofd pagina over sociale media. Onderaan deze pagina kun je dan alle begrippen over dit onderwerp verzamelen zodat het overzichtelijk blijft voor je bezoeker.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van een broodkruimelspoor. Hierdoor kan een bezoeker altijd terugkeren naar de bovenliggende pagina en behouden je bezoeker en Google het overzicht.

In de zijbalk of footer van je pagina kun je er voor kiezen om gerelateerde pagina’s te tonen. Dit kunnen pagina’s zijn die relevant zijn of een toegevoegde waarde hebben. Hierdoor link je wederom naar deze pagina en zorg je er voor dat deze pagina’s meer autoriteit hebben in de ogen van Google.

Kennisbank in WordPress (stappenplan)

Het is verstandig wanneer in je WordPress een kennisbank gaat maken deze pagina’s los van je standaard pagina’s neer te zetten. Hierdoor voorkom je dat alle pagina’s door elkaar staan en je website haar structuur verliest.

Door de plugin Custom Post Type UI te installeren kun je de pagina’s van je kennisbank opslaan onder een andere URL. Dit houdt in dat wanneer je een nieuwe pagina upload deze zal bijvoorbeeld verschijnen als www.jouwdomein/kennisbank/nieuwe-pagina. Door een slug toe te voegen aan je kennisbank wordt hij direct apart neergezet en behoud je de structuur.

Om vervolgens je WordPress goed in te richten volg je de volgende stappen:

Stap 1 Installeren van de juiste plugin

Om te beginnen raad ik je aan de plugin Custom Post Type UI te downloaden. Deze geeft je kans om berichten of pagina’s elders op te slaan zodat je WordPress geen chaos wordt.

Zorg ervoor dat de plugin is gedownload en geactiveerd is zodat je er gebruik van kunt maken.

Stap 2 Aanmaken nieuwe kennisbank

Wanneer je de plugin hebt geactiveerd kun je hem links in het WordPress menu openen (te vinden onder de naam ‘CPT UI’). Vervolgens kom je direct in het overzicht waar je een nieuwe kennisbank aan kunt maken.

Je kunt hier de nieuwe kennisbank aanmaken. Vervolgens geef je hem een slug mee. Daarnaast kun je een enkel- en meervoud meegeven. Ik raad je aan hier tweemaal het enkelvoud te gebruiken om verwarringen te voorkomen.

Kennisbank in WordPress

Stap 3 Juiste instellingen

Over de gehele pagina is van alles aan te passen op het gebied van instellingen. Echter zijn veel van deze instellingen niet relevant. Ik raad je dus aan deze instellingen te laten staan, op twee instellingen na.

Het eerste wat je aan moet zetten is Hiërarchie, deze zal standaard op nee staan. Zet dit aan zodat je pagina’s onder elkaar kan hangen en er voor kunt zorgen dat je een volgorde kunt aanbrengen in je kennisbank.

WordPress Kennisbank maken

Daarnaast moet je pagina-attributen aanzetten. Hierdoor kun je daadwerkelijk bij de instellingen die je bij hiërarchie hebt aangezet.

Instellen kennisbank plugin WordPress

Stap 4 Kennisbank artikelen aanmaken

Nu kun je artikelen aanmaken binnen je kennisbank. Dit kun je gewoon doen als blogs. Het is dus verstandig een mooie lay-out te maken voor je blogs zodat ze naar elkaar linken en er voor bezoekers een duidelijke structuur in zit.

Voorbeeld van een kennisbank

Door het lezen van de blog heb je een duidelijk stappenplan om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van een eigen kennisbank. Je zult merken dat je website snel meer autoriteit krijgt en je beter gaat scoren in Google. Ga je zelf ook aan de slag met het ontwerpen van je eigen kennisbank? Kijk dan ook is in de kennisbank in de footer van deze website ter inspiratie. Laat het daarnaast ook even weten in de reacties. Veel succes met het maken van jou eigen Wikipedia!

Anderen bekeken ook

Conversie van je webshop verhogen

Conversie van je webshop verhogen

Je hebt een webshop? Je krijgt bezoekers en regelmatig worden er producten bij je gekocht. Toch wil je deze daadwerkelijke aankopen wel eens omhoog krikken. Een webshop wordt nou eenmaal afgerekend op het aantal verkopen (conversies). Meer verkopen realiseren kun je...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en een seintje ontvangen wanneer er een nieuwe blog online komt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Controleer je inbox of spammap om je inschrijving te bevestigen. Bedankt!