IP-adres uitsluiten in Google Analytics

Wanneer je werkt met Google Analytics kun je eenvoudig jouw website gegevens gaan analyseren. Echter maken veel mensen niet gebruik van de optie om een IP-adres uit te sluiten. Het resultaat hierdoor is dat er verkeer wordt geanalyseerd met gegevens van eigen bezoeken aan de website.

Ben je bijvoorbeeld bezig met het optimaliseren van je verkooppagina en je eigen gegevens mee analyseert kan het een verkijkt beeld opleveren van wat er daadwerkelijk gebeurd op die pagina. Door je eigen IP-aders dan uit te sluiten van deze gegevens zorg je ervoor dat je alleen de gegevens van externe bezoekers te zien krijgt.

IP-adres in Google Analytics uitsluiten stappenplan

Het uitsluiten van een IP-adres binnen Google Analytics doe je eenvoudig door een filter aan te maken die voorkomt dat gegevens van jouw IP-adres worden getoond. Hierdoor zie je alleen extern gedrag binnen je gegevens.

Stap 1 Achterhaal je IP-adres

Voordat je überhaupt iets kunt gaan uitsluiten zul je ervoor moeten zorgen dat je weet wat je IP-adres precies is. Gelukkig voor jou zijn hier verschillende handige website voor te vinden die dit tonen. Een handige website hiervoor is watismijnip.nl.

Vervolgens is je adres dan onder het kopje internet te vinden of bovenin te zien.

Stap 2 Filter aanmaken en instellen op Google Analytics

Log in met jouw Google Analytics account.

Ga naar de beheerders omgeving. Button zit links onderin.

Beheerdersomgeving Google Analytics, filter aanmaken om IP-adres uit te sluiten
  • Vervolgens navigeer je naar alle filter. Dit is te bij de accountinstellingen.
Google Analytics IP-Adres
  • Maak een nieuwe filter aan door te klikken op de button ‘Filter toevoegen’.
  • Geef de filter een naam. Zorg ervoor dat dit duidelijk is zodat anderen of jij later de filter kunt herkennen.
  • Kies vervolgens voor de optie ‘Vooraf gedefinieerd’ als filtertype.
  • Kies daarna voor de optie ‘Uitsluiten’. Hierdoor zorg je ervoor dat de filter een bepaald iets uit zal gaan sluiten van de gegevens.
  • Geef vervolgens aan dat het gaat om het ‘verkeer van de IP-adressen’.
  • Vervolgens kies je de IP-adressen die je wilt gaan uitsluiten. Omdat het bij mij om maar één adres gaat kies ik de optie ‘die gelijk zijn aan’.
  • Vervolgens voer je het gewenste IP-adres in dat je wil gaan blokkeren.
  • Als laatste stap moet je vervolgens aangeven dat je het filter toe wilt passen op je weergaven. Dit doe je door deze optie toe te voegen.
Filter aanmaken Google Analytics

Aan de slag met Google Analytics

Wil je zelf aan de slag met Google Analytics maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Logisch, het is een lastige tool maar wanneer je het goed gebruikt kun jij de volgende stap zetten in het analyseren van je website. Wil je meer informatie en aan de slag lees dan mijn Google Analytics blog.

Recente blogs

Webshop beginnen, wat komt er allemaal bij kijken

Webshop beginnen, wat komt er allemaal bij kijken

Een eigen webshop beginnen, velen van ons dromen hier van. Online jouw product verkopen en veel geld verdienen. Zonder dat je hier eigenlijk al te veel voor hoeft te doen. Voor degene die met als reden geld verdienen een webshop starten, komen meestal van een koude...

Lees meer
WhatsApp business inzetten voor je bedrijf

WhatsApp business inzetten voor je bedrijf

WhatsApp is met ruim twee miljard (!) gebruikers een gigantisch social media platform. We realiseren het ons niet altijd maar WhatsApp maakt een groot deel uit van ons dagelijks leven. Bellen en sms'en is ouderwets en het betalen hiervoor al helemaal. Ben jij...

Lees meer
Conversie van je webshop verhogen

Conversie van je webshop verhogen

Je hebt een webshop? Je krijgt bezoekers en regelmatig worden er producten bij je gekocht. Toch wil je deze daadwerkelijke aankopen wel eens omhoog krikken. Een webshop wordt nou eenmaal afgerekend op het aantal verkopen (conversies). Meer verkopen realiseren kun je...

Lees meer

Schijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en een seintje ontvangen wanneer er een nieuwe blog online komt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Controleer je inbox of spammap om je inschrijving te bevestigen. Bedankt!