Trage Website? Stappenplan voor een Snellere Website

door | 16 september 2019 | Websites

Er is bijna niets zo vervelend als wachten. Zeker wanneer je moet wachten op het laden van een webpagina. Bezoekers straffen dit af door weg te klikken en naar je concurrent te gaan. Google straft het af door je lager te laten scoren in de zoekresultaten. Het belang van een snelle website is dus groter dan ooit en de negatieve (of positieve) gevolgen ervan zijn snel merkbaar.

In deze blog ga ik je uitleggen waarom Google snelheid zo belangrijk vind en waarom het van essentieel belang is dat wanneer je website traag is, je er vandaag nog mee aan de slag gaat. Daarnaast geef ik je een stappenplan waarmee je eenvoudig aan de slag kunt gaan, zodat je direct kunt genieten van een snellere website.

Waarom is snelheid belangrijk?

Voor bezoekers is een trage website een gigantische frustratie. Ze hebben geen zin om te wachten op de informatie waar ze naar zoeken. Een trage website zorgt voor frustratie en zorgt ervoor dat mensen weg gaan klikken. De snelheid is slecht voor je ranking maar ook het weg klikken van je website is in de ogen van Google een reden om je lager te gaan ranken.

Wanneer bezoekers direct weg klikken van je website heeft dit invloed op je dwell time. Dit is een van de rankingsfactoren van je website. Belangrijk dus dat bezoekers zo lang mogelijk op je website blijven. Een trage website is dus slecht voor je SEO. Daarom houden we altijd 2 seconden aan. Binnen die tijd moet je website geladen zijn. Hiermee vergroot je het gebruikersgemak en zorg je ervoor dat je niet lager gaat scoren in Google.

Via verschillende tools kun je bekijken hoe snel je website daadwerkelijk is. Daarnaast kun je door middel van het doorlopen van de onderstaande stappen haarfijn jou website sneller maken zodat je website weer razendsnel wordt.

Stap 1 Hoe snel is mijn website?

Voordat je kunt gaan beginnen met het sneller maken van je website is het belangrijk om in kaart te brengen hoe snel je website is en welke punten er verbeterd moeten worden. Dit is van cruciaal belang zodat je jouw website alleen optimaliseert voor datgeen wat je website trager maakt.

Website snelheid testen Pagespeed Insights

De twee tools die ik vaak gebruik zijn Pagespeed Insights en Pingdom Website Speed Test. Beide tools geven een duidelijk beeld over de snelheid van je website. Ze geven je een score en geven ook aan hoe lang je website er over doet om in te laden. Daarnaast krijg je uitgebreid punten te zien die verbeterd kunnen worden, maar ook punten die wel goed zijn. Door op deze punten te klikken kun je eenvoudig zien wat je concreet aan moet passen om je website te versnellen. Aan de hand van deze informatie kun je jou website sneller gaan maken.

Testen snelheid van je website via Google

Stap 2 Snelle hosting

Hoe snel een website inlaad heeft te maken met de internetverbinding, de website maar ook met de verbinding met de server waar de website op draait. Is de verbinding traag kun je jou website zo snel maken als je wilt. De laadsnelheid zal niet hoog zijn.

Het is van belang dat je een goede hosting uitkiest waarmee je jou website sneller kan laten inladen. Een goedkope hosting kan leuk zijn maar wanneer je een grote website wilt gaan bouwen is het verstandig voor een iets duurder pakket te gaan zodat je website snel inlaad.

Je hosting zou geen probleem moeten opleveren voor (de snelheid van) je website. Kijk dus kritisch hoe snel je hostingprovider is en zorg ervoor dat je hosting makkelijk jouw website kan gaan draaien. Zodat dit je niet gaat belemmeren in het hebben van snelle en goed vindbare website.

Webhosting voor een snelle website

Stap 3 Media optimaliseren

Een van de meest gemaakte fouten, als het gaat om de snelheid van een website, is het inladen van de media. Je ziet op heel veel trage websites dat een afbeelding met een gigantisch formaat is geüpload. Deze afbeeldingen zijn soms groot genoeg om een hele muur te vullen. Het is logisch dat zo’n bestand veel groter is dan een afbeelding die geoptimaliseerd is voor een computer scherm. Daarnaast zijn deze afbeeldingen vaak zo scherp dat wanneer je hier op inzoomt ze nog steeds scherm zijn. Ook dit is nergens voor nodig. Dit gebeurd op je website toch nooit.

Het is daarom een must om altijd je afbeeldingen te optimaliseren voordat je ze upload en op je website plaatst. Dit doe je eenvoudig door ze te verkleinen en iets van het kwaliteit uit je afbeelding te halen. Dit klinkt misschien onlogisch omdat een afbeelding dan minder scherp zal zijn. Dat is ook zo, echter is het verschil haast niet zichtbaar en verkleint het een afbeelding qua bestandsgrootte gigantisch. Daarnaast is de kans klein dat iemand jouw afbeelding van je website haalt en hier op gaat inzoomen. Mocht dit in je branche wel zo zijn dan is het verstandig om je afbeeldingen extern te plaatsen of aan te geven, dat wanneer mensen je afbeeldingen in de originele afmetingen willen ontvangen, ze contact op moeten nemen.

Daarnaast kan het verstandig zijn om afbeeldingen als jpg bestand op te slaan omdat deze kleiner van formaat zijn dan png bestanden. Echter zul je wel rekening moeten houden met het feit dat jpg bestanden geen transparantie hebben en het dus niet mogelijk is deze (deels) doorzichtig te maken.

Nu je dit weet is een logische vraag: hoe groot moet een afbeelding zijn op mijn website? Hierbij is het belangrijk dat je onderscheid maakt in grote afbeeldingen en kleinere afbeeldingen. Is een afbeelding een header of staat de afbeelding kleiner halverwege de pagina. Wanneer het gaat om een header afbeeldingen hou ik de grootte aan van 1920×1080 pixels. Dit is hetzelfde formaat als full HD. Wanneer het gaat om een kleinere afbeelding hou ik een maximum van 1280×720 aan. Mochten de afbeeldingen kleiner zijn op je website is het aan te raden om de pixels nog verder te verkleinen.

Nadat je de grootte van de afbeelding hebt bepaald, kun je iets van de kwaliteit uit de afbeelding houden. Over het algemeen haal ik 20% kwaliteit uit de afbeelding zodat de afbeelding een flink stuk kleiner is. Zelf houd ik aan dat een header afbeelding niet groter is dan 500kb en een kleinere afbeelding niet groter is dan 200kb. Soms zul je dus meer kwaliteit uit een afbeelding moeten halen zodat deze wel klein genoeg is.

Om afbeeldingen te optimaliseren volg je de onderstaande stappen:

  1. Ga naar de editor Pixlr.
  2. Open een afbeelding.
  3. Sla de afbeelding op en pas zo nodig de grote aan.
  4. Verlaag de kwaliteit van de afbeelding naar 80%.
  5. Sla de afbeelding op (met omschrijving voor de SEO).
Afbeeldingen optimaliseren voor snellere website

Stap 4 Content extern inladen

Tegenwoordig maken steeds meer websites gebruik van een videoheader. Dit is een effectieve manier om bezoekers in korte tijd precies te vertellen waar de website over gaat. Een groot gevaar van een videoheader is echter dat dit een website vertraagd. Hetzelfde geld voor andere video’s op een website. Deze mediabestanden zijn vaak gigantisch.

Een oplossing hiervoor kan het inladen vanaf een externe plek zijn. Wanneer je jou video’s bijvoorbeeld op YouTube of Vimeo hebt staan. Dragen zij de media en hoef jij ze niet op te slaan. Ze laden deze dan in naar jouw website, waardoor jou websitebezoekers de video’s wel zien via je website terwijl ze hier niet fysiek aanwezig zijn. Het voordeel hiervan is dat je website wel deze media kan tonen maar niet de grote bestanden hoeft op te slaan.

Stap 5 Beperk het gebruik van plugins

Wanneer je gebruik maakt van WordPress zul je merken dat het verleidelijk is om overal een plugin voor te downloaden. Met een kale WordPress site kun je namelijk niet zo veel. Het gevaar hiervan is, buiten dat deze plugins toegang krijgen tot je website, dat ze je website vertragen. Helaas is dit moeilijk te voorkomen omdat plugins nu eenmaal enorm handig zijn.

Toch kun je kritisch kijken naar welke plugins je wel of niet gebruikt. Zijn er plugins die wel aan staan maar geen functie hebben, dan is het verstandig om deze uit te schakelen en pas weer aan te zetten wanneer je ze weer echt gaat gebruiken. Probeer ook het gebruik van plugins zoveel mogelijk te beperken. Sommige mensen downloaden tientallen plugins terwijl veel van deze plugins geen grote toevoeging hebben op hun website. Het is dan verstandig deze te verwijderen en te kijken of je op een andere manier je website in kunt richten.

Stap 6 Een plugin voor het verbeteren van je snelheid

Hoewel ik net aangaf om het gebruik van plugins zoveel mogelijk te beperken kan zijn er ook plugins die juist de snelheid van je website verbeteren. Zij zorgen er juist voor dat je website weer sneller wordt. Daarom raad ik je aan een tweetal plugins te installeren op jou WordPress website.

Een van de plugins die ik hier voor gebruik is WP Super Cache. Deze plugin installeer ik op al mijn websites en hebben mij meerdere keren geholpen websites aanzienlijk te versnellen. Deze zorgt er namelijk voor dat, wanneer een bezoeker op je website komt, die niet elke keer opnieuw de website hoeft in te laden. Alleen wanneer personen bijvoorbeeld ingelogd zijn, zal hij apart in geladen moeten worden. Houdt er wel rekening mee dat je binnen je site nog het een het ander aan moet zetten. Let daarom goed op wanneer je de plugin instelt dat je deze stappen onderneemt.

Daarnaast zijn er ook plugins die nogmaals je afbeeldingen optimaliseren en deze pas later inladen, wanneer mensen door scrollen op je website. Hierdoor versnel je jou website omdat die bij het inladen van de pagina niet alle media gelijk hoeft mee te nemen. Dit gebeurd pas wanneer er ver genoeg is gescrold op de pagina. De naam van de plugin is Smush Image Optimization, Compression, and Lazy Load.

Stap 7 Techniek & code

Uiteindelijk zal de techniek van je website veel invloed uit oefenen op het feit of je een snelle of trage website hebt. Heeft jou website veel zinloze code dan zal dit je website vertragen. Zo is het kiezen van het juiste thema in WordPress erg belangrijk. Het kan dan verstandig zijn om een keer een professional te laten kijken naar je websitecode. Deze kan de code dan vaak zo opschonen dat je website veer sneller kan worden geladen.

Kijk dus altijd kritisch naar hoe je website is opgebouwd. Staat er veel onzinnige code, dan kan het gevolgen hebben voor de snelheid van je website. Het kan daarom nooit geen kwaad om een keer een professional hiervoor in te huren.

Schone code en techniek

Nu jou trage website versnellen

Nu je de blog hebt gelezen snap je waarom het belangrijk is dat je een snelle website hebt. Daarnaast kun je met de stappen die ik hierboven heb genoemd je website een gigantische boost gaan geven. Alles om er voor te zorgen dat je van die trage website af komt en hierdoor bezoekers misloopt. Heb je vragen of een opmerking over een bepaald deel van deze blog? Laat dan even een reactie achter.

Anderen bekeken ook

Conversie van je webshop verhogen

Conversie van je webshop verhogen

Je hebt een webshop? Je krijgt bezoekers en regelmatig worden er producten bij je gekocht. Toch wil je deze daadwerkelijke aankopen wel eens omhoog krikken. Een webshop wordt nou eenmaal afgerekend op het aantal verkopen (conversies). Meer verkopen realiseren kun je...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en een seintje ontvangen wanneer er een nieuwe blog online komt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Controleer je inbox of spammap om je inschrijving te bevestigen. Bedankt!