Videomarketing inzetten voor Jouw Bedrijf

door | 16 december 2019 | Online Marketing

Videomarketing is misschien wel het nieuwe bloggen. Waar we traditioneel content delen via tekst gaat dat in de toekomst veranderen. Steeds meer verkiezen we video’s boven tekst en dat is logisch. We kiezen voor gemak. Omdat videomarketing nog in een opstartfase zit ligt hier voor bedrijven een gigantische kans.

Waar vroeger videomarketing alleen voor de grotere bedrijven was is dit tegenwoordig ook toegankelijk voor kleinere bedrijven. Juist voor hun ligt er een grote kans. Het maken van video’s is makkelijk en de vraag is groter dan ooit.

In deze blog ga ik jou vertellen hoe je aan de slag kan met videomarketing en op een moderne en fijne manier content kunt delen met je doelgroep. Ga je met mijn tips aan de slag, dan weet ik zeker dat je jij de juiste content gaat delen en succesvoller zal zijn met je marketing.

Wat is videomarketing?

Videomarketing is het delen van content in de vorm van video’s met een marketingdoel. Je probeert door middel van video’s je doelgroep te bereiken. Videomarketing wordt vaak in combinatie met een andere medium gebruikt zoals YouTube, Instagram, Facebook, etc.

Videomarketing is een enorm effectieve manier om je doelgroep te bereiken. Het trekt namelijk enorm de aandacht van de bezoeker. Mits het goed ingezet wordt. Wanneer je serieus aan de slag gaat met videomarketing zul je merken dat je snel veel resultaat kunt boeken met je marketingcampagnes. Zonder dat het veel geld hoeft te kosten.

3 videomarketing strategieën

Waarom videomarketing de toekomst is

De simpele rede dat videomarketing de toekomst is zijn jij en ik zelf. Ga maar na. Hoe consumeer jij liever informatie? Via een lap tekst of via beeld. Content via video’s is simpelweg een stuk aantrekkelijker dan het lezen van grote stukken tekst.

Adverteren

Zeker met betrekking tot adverteren zijn video’s enorm effectief. Je ziet ze steeds meer en dat is ook logisch. Niemand zit op advertenties te wachten. Zeker niet als het om tekst gaat. De drempel om iemand die een advertentie ontvangt over te halen om tekst te lezen is een stuk hoger dan het bekijken van een video.

Via een video kun je dus veel meer mensen echt bereiken. Door je video nog is extra waarde te laten geven hoeft het ook helemaal niet als een advertentie te voelen.

Geen tv, maar YouTube

Video groeit, zo laten ook verschillende sociale media blijken. Instagram introduceerde een jaar terug bijvoorbeeld al IGTV. Een initiatief waardoor je langere video’s kunt uploaden en ook op kunt slaan. Natuurlijk is YouTube altijd nog het grootste kanaal. 80% van de mensen tussen de 18 en 50 jaar bekijken minimaal één YouTube video per maand.

Het bekijken van video’s online wordt steeds populairder en ook toegankelijker. Het bekijken voor online video’s zijn traditionele manieren als de televisie langzaam aan het vervangen. Bewegingen als Netflix en YouTube groeien daarom nog steeds. Dat moet toch rede genoeg zijn voor jou en je bedrijf om ook hiermee aan de slag te gaan.

Video’s op je website

Ook op websites zie je steeds meer video’s terugkomen. Dat heeft een goede rede. Het hebben van video’s op je website heeft namelijk voordelen. Twee van deze voordelen zijn de waarde van je pagina’s en het verhogen van de tijd dat mensen op je website doorbrengen.

Video’s hebben dus niet alleen de functie nieuwe mensen naar je website te genereren. Ze zorgen er ook voor meer waarde wanneer bezoekers op je website zijn.

Waarde voor je bezoeker

Het hebben van een video’s op je website heeft in de ogen van Google een belangrijk SEO voordeel. Het zorgt er namelijk voor dat je pagina’s meer waarde hebben. Net als het toevoegen van afbeeldingen zorgt het er voor dat je beter gaat scoren in Google.

Dit heeft alles te maken met de waarde die je biedt aan je bezoeker. Deze bezoeker heeft nu namelijk meer opties om content te vergaren via je website. Het toevoegen van video’s heeft dus zeker zijn voordelen.

Verhoog de bezoektijd van je bezoekers

Een andere rede voor het toevoegen van een video is het verhogen van je dwell time. Wanneer mensen namelijk een video bekijken is dit vaak een bonus op de tijd dat ze op je website zitten. Ze zijn zomaar een aantal minuten bezig met het bekijken van je video waardoor ze een stuk langer op je website blijven.

Hierdoor verhoog je de dwell time. Dit is een belangrijke rankingsfactor voor Google in het bepalen waar het je website toont.

Beginnen met het schieten van video’s

De nummer één rede op waarom veel mensen niet aan de slag gaan met videomarketing is angst. Ondanks dat het goedkoop en effectief is zijn er toch nog mensen die het niet doen. Juist voor deze groep ligt er een kans. Je kunt namelijk eenvoudig beginnen met je smartphone en een bewerkingsprogramma.

De content die je namelijk deelt kun je eenvoudig hergebruiken. De blogs die je schrijft kun je namelijk ook delen in de vorm van een video. Hierdoor kun je ook nog is zelf voorbeelden tonen. Wanneer je het echt goed wilt doen deel je deze content ook nog is delen via een podcast.

Beginnen is makkelijk

Het maken van je eerste video is makkelijk. Pak je camera en begin met filmen. De content ligt voor het oprapen. Je kunt eenvoudig beginnen met het voorstellen van je team. Een rondleiding geven door je pand. Of het geven van een aantal interessante tips. Je eerste video is zo gemaakt.

Via de camera van je smartphone kun je vaak snel een kwalitatieve video schieten. Geluidsproblemen kun je dan vaak voorkomen met een simpel extern microfoontje.

Deel je content opnieuw

Als je aan de slag gaat met videomarketing kun je eenvoudig beginnen met het opnieuw delen van je bestaande content. Je blogs kun je eenvoudig verfilmen. Je kunt dan zelf voor de camera gaan zitten of bijvoorbeeld je scherm delen.

Content verzinnen

Mocht je toch niet in de mogelijkheid zijn je content opnieuw te delen of wil je überhaupt nieuwe content maken. Kijk dan is in de markt. Wat doen andere? Vaak is het eenvoudig dit soort video’s ook te gaan schieten. Kopieer het niet maar stop het in een nieuw jasje. Hierdoor ben je direct innovatief en speel je in op de laatste trends.

Het geven van waarde is ook een enorm makkelijke manier. Wat wilt je doelgroep horen? Welke tips zouden zij wel kunnen gebruiken? Ga dit ze vertellen in je video’s. Dan geef je ze een rede jou te gaan volgen. Zij hebbend dan namelijk daadwerkelijk iets aan je video’s.

Marketing inzetten met video

De 4 fases van een effectieve video

Een aantal weken geleden schreef ik een blog over een effectieve salepage. Hierin gaf ik aan dat je kunt werken met als basis het AIDA-model. Dit model functioneert als een uitstekende basis om je video op te bouwen.

Verkrijg de aandacht

Voordat je kunt beginnen met het vertellen van jouw verhaal. Zul je er voor moeten zorgen dat je de aandacht hebt van de kijker. Dit doe je door altijd te starten met iets wat deze aandacht veilig stelt. Dit geld niet alleen voor het begin. Maar voor de gehele video. Je moet zorgen dat je om de 8 seconden opnieuw de aandacht van de bezoeker trekt.

Begin dus altijd met een lekkere opener. Dit is vergelijkbaar met een header. Met moet omschrijven waar je video over gaat, maar ook zorgen voor een stukje nieuwsgierigheid. Je kunt dus niet alles vertellen. Leg de rede voor waarom het interessant zou moeten zijn om de video te bekijken.

Ook tijdens de video zul je de aandacht van de kijker moeten pakken. Wat in een video goed werkt is het veranderen van beeld. Switch tussen verschillende camera punten en verschillende film locaties. Hierdoor went de kijker constant aan het nieuwe beeld en slaat hij veel meer verschillende dingen op. Dit werkt heel goed als je wilt dat mensen je beter gaan onthouden. Ze hebben nu namelijk verschillende beelden die ze onthouden.

Wek de interesse

Nu je de kijker zijn aandacht te pakken hebt is het tijd dat je zijn of haar interesse gaat beïnvloeden. Op dit moment werkt het eigenlijk hetzelfde als al je andere content. Je zult de degene die je content absorbeert moeten overtuigen verder te lezen. Zorg dat de kijker een rede heeft verder te blijven kijken.

Een effectieve manier hiervoor is een probleemstelling. Overtuig je een kijker hiervan zal diegene benieuwd zijn naar wat je er verder over te vertellen hebt. Er ontstaat dan interesse naar bijvoorbeeld de oplossing. Ditzelfde geld voor het vertellen van verhalen. Het voordeel van video’s is dat je ook ondersteunende beelden kunt tonen.

In deze fase zit veel vrijheid. Het verschilt namelijk per video wat je daadwerkelijk kunt tonen. Zolang je maar de interesse van de kijker te pakken krijt. Dit alles, zonder de aandacht van de kijker te verliezen.

Verlangen naar meer

Verlangen opwekken. Net als al je andere content is het ook belangrijk dat je dit doet bij je video’s. Zeker wanneer je iets probeert te verkopen in je video’s. Je zult het verlangen op moeten bouwen en later hier aan voldoen.

Geef er een vervolg aan

Zorg altijd voor een vervolg. Nadat je video bijna ten einde loopt is het belangrijk een call to action in te brengen. Het is namelijk zonde als je een interessante video hebt voor je kijker en hij of zij er vervolgens geen vervolg aan kan geven. Zorg dus altijd dat je iets hebt wat zij kunnen doen.

Plaats je een video op YouTube? Zorg dan voor een button om te abonneren. Stuur je kijkers bijvoorbeeld door naar je website. Of zorg dat ze hun gegevens ergens achterlaten. Kijkers nemen nooit zelf het initiatief. Je zult ze dus echt moeten vertellen wat ze moeten doen na het kijken van je video. Stuur ze de goede richting op.

Het bewerken van video’s

Voordat je begint met het uploaden van kale video’s raad ik je aan deze te bewerken. Klinkt misschien heel technisch maar dat is het niet. Het bewerken van video’s is net zo eenvoudig als het schieten ervan. Via verschillende tools kun je namelijk knippen en plakken, achtergrond muziek invoegen en andere elementen toevoegen.

Zelf gebruik ik HD Movie Maker. Mijn ervaring hiermee is erg positief. Voor tien euro heb ik de pro versie aangeschaft en heb ik toegang tot alle features.

Begin gewoon, het hoeft niet perfect

Veel mensen die beginnen met het schieten van video’s lopen tegen het punt aan om te beginnen. Ze weten wel waarover, maar twijfelen toch. De sleutel naar succes is gewoon het beginnen. Leg de lat niet te hoog. Het hoeft niet altijd perfect. Zolang je er maar aan begint.

Veel bedrijven wachten of vinden de content niet goed genoeg om te delen. Het is belangrijk gewoon te beginnen. Voor mijn oude werkgever schoten wij filmpjes met onze telefoon. We twijfelde lang of de kwaliteit wel goed was en of het niet wat onprofessioneel was. Toen we uiteindelijk de video’s online hadden gezet kregen we tientallen positieve reacties. En dat alles voor een dag schieten met een smartphone en een microfoontje.

Videomarketing voor sociale media zoals YouTube

3 video strategieën

Om te beginnen met videomarketing ga ik je drie soorten video’s geven waardoor je een basis hebt. Deze drie soorten video’s hebben aller drie verschillende doelen en zijn van ander kwaliteit. Over het algemeen is de eerste optie de beste wanneer je snel aan de slag wilt. Ga je verder dan zijn de andere opties ook zeker aan te raden.

Kort maar krachtig

De eerste strategie is er een die je veelal terug ziet komen op sociale media. Deze video’s zijn kort (vaak korten dan een minuut) en bevatten veel waarde. Het moet er namelijk voor gaan zorgend dat mensen je gaan volgen. Deze video’s bestaan daarom vaak uit tips of korte informatie. Echt diepgaand zijn ze niet.

Het maken van deze video’s is enorm makkelijk en kan met je telefoon opgenomen worden. Je kunt in deze video’s tips delen, een kort verhaal vertellen, mensen op de hoogte brengen van het laatste nieuws in je branche, etc.

Zorg er voor dat als je hier mee begint, je regelmatig een nieuwe video upload. Ze zijn makkelijk te maken maar daardoor is verwacht men ook dat je er regelmatig een upload. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een dag lang te filmen en deze te verdelen over verschillende video’s. Dan kost het je niet elke week een aantal uur.

Hoog kwaliteitsniveau

Wanneer je net eens stapje verder wilt gaan kun je bijvoorbeeld beginnen met het schieten van iets professionelere video’s. Deze zijn een stuk langer en zie je voorbijkomen op YouTube. Je kunt bijvoorbeeld een volledige serie starten met afleveringen. Deze kun je dan delen met jouw doelgroep.

Deze video’s zijn van een iets beter kwaliteit dan die je op social media plaats. Je kunt deze ook koppelen door je eerste strategie te laten bestaan uit kleine stukjes beeld uit professionelere video’s. Maak je bijvoorbeeld een video over hoe je bepaalde dingen repareert kun je deze verdelen in weer een aantal kleinere video’s.

Je kunt dan weer verwijzen naar de grotere video’s. Verwijs bijvoorbeeld vanaf Instagram naar je YouTube account. Hier kun je ze dan weer verder verwijzen naar bijvoorbeeld je producten die op je website staan.

De professionele video’s

De derde strategie is voor wanneer je echt op een professioneel niveau aan de slag wilt gaan met videomarketing. Hier betaal je dan ook een prijskaartje voor. Deze video’s zouden er namelijk voor moeten zorgen dat ze aan als je eisen voldoen wanneer dit je enige marketing actie van het jaar zou zijn.

Vraag jezelf dus af wat je zou doen als je slechts één marketingactie zou mogen doen in een jaar. Datgene moet jij gaan doen met je video. Vaak is het dan verstandig een professioneel bureau hier voor in te huren. Voorbeelden hiervan zijn: documentaires, series, bedrijfsvideo’s, etc.

Zelf video's maken voor videomarketing

Basisregels van je video

Ondanks dat elke video anders is, zijn er een aantal basisregels. Wel verschillen die per video. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om een video van een uur op Instagram te plaatsen. Deze is beter geschikt voor YouTube.

Lengte

De lengte van je video is erg afhankelijk van waar je hem plaatst. Heb je een bedrijfsvideo op je website? Maak deze dan geen uren, maar ook geen dertig seconden. Leef je in wat de kijker wil. Op social media wilt iedereen snel content zien en daarna weer verder. Plaats hier dus nooit een video langer dan een minuut. Maar op YouTube zit weer niemand te wachten op een te korte video. Hier kun je bijvoorbeeld wel een video plaatsen van een aantal minuten. Kijk altijd naar wat je doelgroep wilt.

Achtergrondmuziek

Je video wordt al snel saai wanneer die veel stiltes bevat. Daarom is het invoegen van een achtergrondmuziekje vaak aan te raden. Dit zorgt ervoor dat er nooit een stilte is en zorgt voor één geheel. Kies wel altijd voor een muziekje die bij je video past. Geef jij een uitleg over hoe je een computer in elkaar zet doe hier dan geen keiharde rock muziek achter.

Daarnaast dient het als achtergrond. Laat het nooit over je eigen stem of het geluid van het originele video heen komen. Het moet ondersteunen en niet de aandacht pakken. Het functioneert als ondersteuning.

Ga aan de slag met videomarketing

Videomarketing is de toekomst voor elk bedrijf. Het is de manier om je doelgroep te gaan bereiken anno 2019 en zeker ook de komende jaren. Ik raad het je dus altijd aan om hiermee aan de slag te gaan. Zeker omdat de kosten erg laag zijn. Zoals ik je vandaag heb laten zien is het eenvoudig om te beginnen. Ga je zelf video’s maken? Laat het dan even weten in de reacties.

Anderen bekeken ook

WhatsApp business inzetten voor je bedrijf

WhatsApp business inzetten voor je bedrijf

WhatsApp is met ruim twee miljard (!) gebruikers een gigantisch social media platform. We realiseren het ons niet altijd maar WhatsApp maakt een groot deel uit van ons dagelijks leven. Bellen en sms'en is ouderwets en het betalen hiervoor al helemaal. Ben jij...

Lees meer
Conversie van je webshop verhogen

Conversie van je webshop verhogen

Je hebt een webshop? Je krijgt bezoekers en regelmatig worden er producten bij je gekocht. Toch wil je deze daadwerkelijke aankopen wel eens omhoog krikken. Een webshop wordt nou eenmaal afgerekend op het aantal verkopen (conversies). Meer verkopen realiseren kun je...

Lees meer
Testimonials verzamelen

Testimonials verzamelen

Je kent het wel, je loopt een winkel in en wordt direct aangesproken door een verkoper. Deze verkoper gaat jou natuurlijk vertellen waarom je dit product zou moeten kopen. In je achterhoofd weet je zijn commerciële belangen bij het verkopen van deze spullen, meestal...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en een seintje ontvangen wanneer er een nieuwe blog online komt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Controleer je inbox of spammap om je inschrijving te bevestigen. Bedankt!