Webdesign Trends 2020

door | 19 december 2019 | Websites

Webdesign Trends 2020 – Het jaar is weer bijna ten einde. Heb jij de gewenste resultaten behaald met je website? Of zul je volgend jaar een inhaalslag moeten slaan? Het einde van het jaar geeft altijd de kans voor web developers om eens kritisch te kijken naar het design van hun website. Alles nalopen om de vindbaarheid te garanderen, maar ook het design wordt vaak onder handen genomen.

In deze blog ga ik je de belangrijkste webdesign trends geven voor 2020. Zo kun jij jouw website helemaal klaar kunt maken voor het nieuwe jaar.

Webdesign trends 2020: Wat gaat er in grootte lijnen veranderen?

Nu 2020 daadwerkelijk in zicht is zul je ongetwijfeld het design van je website een update willen geven. Aan de hand van deze webdesign trends 2020 kun je hier praktisch mee aan de slag. Je wilt natuurlijk vlammen met je website en een vernieuwd webdesign draagt hier aan mee.

In 2020 zul je merken dat webdesign gaat veranderen. Alles mag moderner en mooier. Eenvoud is belangrijker en tekst wordt vervangen door beeld. Door het toevoegen van een zwart webdesign of witte randen gaat je webdesign meer opvallen en beter converteren. Dit gaat meedragen aan het gemak voor bezoekers en zorgt voor meer emotie.

Ga je aan de slag met webdesign trends 2020 dan zul je merken dat je over een goede website gaat beschikken. Daarnaast kun je weer jaren vooruit en zul je de concurrentie achter je laten.

Trend 1: Minder tekst, meer beeld

Mensen zijn tegenwoordig minder van de tekst. We absorberen content liever door middel van video of afbeelding. Kijk maar eens hoe weinig mensen nog boeken lezen. Bijna iedereen verkiest de filmvariant over de boekvariant. Het is belangrijk dat je ook zo gaat denken op je website.

Mensen heb geen zin meer om lappen aan tekst te lezen. Ze kijken liever naar afbeeldingen en video’s. In 2020 wordt dan ook verwacht dat bloggen langzamerhand gaat verdwijnen en we binnenkort al onze content gaan delen via geluid en video.

Op je website kun je hier rekening mee houden door steeds minder tekst te gaan gebruiken. Vervang wanneer je iets wilt vertellen, liever een deel tekst door een afbeelding of video. Hiermee voorkom je dat je mensen afschrikt en door middel van video kun je ze tevens een stuk langer op je website houden.

Trend 2: Gigantische Elementen

Een trend die ook in 2020 verder zal gaan groeien is het gebruiken van grootte elementen. Want wat is een beter manier om iets duidelijk te maken dan het te vergroten. Je kunt het zo gek niet bedenken. Van gigantische lettertypes tot veel te grootte icoontjes. En als we eerlijk zijn, ze vallen dan ook wel gigantisch op.

Grootte elementen kunnen er voor zorgen dat ze veel aandacht opeisen. Bijvoorbeeld videoheaders die het volledige scherm vullen aan het begin trekken de volledige aandacht van de bezoeker. Maar je hier slim gebruik van maken pak of herpak je eenvoudig de aandacht van je bezoeker.

Echter schuilt er een gevaar in het gebruik maken van enorme elementen. Doe je het te veel dan zorgt het ervoor dat je website onoverzichtelijk wordt. Wees dus niet te enthousiast maar voeg gerust een aantal elementen toe.

Trend 3: Donker Webdesign

Een aantal jaren geleden was het nog ondenkbaar. Websites met een andere achtergrondkleur dan wit. Maar tegenwoordig is het hartstikke hip om af te stappen van het traditionele wit. Steeds vaker zien we dit ook terugkomen.

Vooral donkere kleuren zal in 2020 populair zijn om te gebruiken voor webdesign. Naast het verrassende effect van het openen van een donkere website, voelen de kleuren ook heel natuurlijk aan. Het kost de ogen minder energie de website te bestuderen en voelt in het algeheel fijn aan voor een bezoeker.

Daarnaast geeft een donker webdesign je de kans andere elementen meer op te laten vallen. Voeg je lichte elementen toe aan je website springen deze er uit. Hierdoor kun je bewuster sturen in het op laten vallen van bepaalde delen van je website.

Een ander voordeel van het donkere design is dat het meer uit de mogelijkheden van schermen haalt tegenwoordig. Met de introductie van OLED kun je donkere kleuren veel beter tonen. Je website ziet er dan niet alleen tot in de detail beter uit, maar kost ook nog is minder batterij. Het scherm hoeft veel minder lichte tinten te tonen die meer energie kosten dan het donkere webdesign.

Donker webdesign trends 2020
Donker Webdesign van Qu’est-ce Que C’est

Trend 4: Bewegende Animaties

Animaties zijn steeds populairder aan het worden en lijk op veel websites afbeeldingen te gaan vervangen. Deze trend zorgt er namelijk voor dat je website een stuk interactiever is. Naast dat animaties de lay-out van je webdesign kunnen verbeteren hebben ze ook een andere handige functie.

Via animaties kun je praktijkgericht dingen uitleggen. Wil je een bepaalde handeling voordoen kun je een voorbeeld tonen via een animatie. Hierdoor krijgen bezoekers direct een voorbeeld.

Animaties kun je ook toevoegen in bijvoorbeeld blogs. Dit is een effectieve manier om de aandacht van de bezoeker terug te pakken. Daarnaast zien ze er natuurlijk enorm modern uit en krijgt je webdesign gelijk een mooie update. Kijk wel uit dat je ze niet te veel gebruikt en op verkeerde locaties. Ze zijn namelijk erg afleidend en zorgen als gauw voor een onoverzichtelijk beeld.

Trend 5: Persoonlijkheid door Imperfectie

Bewust fouten maken om meer persoonlijkheid te creëren. Ja, de makers achter de website zijn ook maar gewoon mensen. Om dat aan te tonen is imperfectie een trend in het nieuwjaar. Handgetekende animaties en lelijke krassen over je pagina’s hebben namelijk een positief effect op je bezoekers.

Door imperfectie toe te voegen creëer je een emotie bij een bezoeker. Het geeft de website een persoonlijk karakter mee. Een karakter waar bezoekers zich in kunnen gaan identificeren. Bewuste imperfectie geeft ons namelijk een positief en menseljik gevoel.

We kunnen ook in de wereld van nu wel wat meer positievistijd gebruiken. Wees dus niet bang om is wat imperfecte afbeeldingen toe te voegen aan je website. Dit gaat ongetwijfeld een positief effect hebben op jouw bezoekers.

Trend 6: Zo min mogelijk navigatie

Een trend die zich in 2020 steeds verder uit zal gaan bouwen is het minimaliseren van navigatie. Waar op mobiele versies van veel websites het menu al enigszins verstopt zit zal dit ook op desktop gaan gebeuren.

Het grote voordeel van het minimaliseren van de navigatie mogelijkheden is het dat je het simpel houdt voor de bezoeker. Veel navigatiemogelijkheden zorgt al snel voor een onoverzichtelijk gevoel. Door zo min mogelijk gebruik te maken van menu’s en andere zaken voorkom je dit. Ook hiervoor geld dus, minder is beter.

Trend 7: Hover-effect

Een populaire trend die we steeds vaker terug zien komen is het hover-effect. Bij dit effect gebeurd er iets bij een element wanneer deze in aanraking komt met een muis. Denk bijvoorbeeld aan het uitvergroten van een afbeelding of het in beweging zetten van een stuk tekst.

Via een hover-effect kun je meer interactie laten ontstaan tussen de bezoeker en je website. Een website lijkt hierdoor meer dan een statisch iets te zijn. Door elementen te laten bewegen gaat je website er direct een stuk moderner uitzien.

Hover effect webdesign trends 2020
Hover-effect op de portfolio pagina

Trend 8: 3D elementen

Wij mensen zijn dol op 3D elementen. Hetgeen wat ons tot voor kort tegen heeft gehouden is het feit dat het duur was om dit te implementeren op websites. Over het algemeen moet je al snel een grafisch ontwerper hiervoor inhuren die op maat 3D elementen voor je website kan ontwerpen.

Omdat dit soort elementen steeds goedkoper worden om te ontwerpen zal deze trend zich gaan ontplooien in 2020. Waar deze elementen nu alleen nog gebruikt worden door grotere websites zullen ook kleine dit gaan implementeren.

Naast dat dit soort elementen er erg tof uit zien, bieden ze ook daadwerkelijk voordelen. Uit onderzoek blijkt dat bezoeker namelijk langer op websites blijven. Ze nemen vaak het hele scherm in beslag en maken een diepere indruk op de bezoeker. In de loop van het jaar mag je verwachten dat steeds meer websites hier gebruik van gaan maken.

Webdesign trends 2020 3D effect
3D element van Impreza

Trend 9: Zwevende en Overlappende Elementen

Onder het vorige kopje sprak ik over 3D elementen. Deze worden vaak gebruikt in combinaties met overlapping. De elementen zweven als het ware boven de achtergrond. Soms in combinatie met achtergrondvideo’s en foto’s.

Hierdoor ontstaat er diepte in je website. Dit in combinatie met beweging zorgt ervoor dat je website een moderne en frisse uitstraling heeft.

Trend 10: Witte Randen

Een andere nieuwe trend die er voor gaat zorgen dat de content die je op je website er beter uit komt zijn witte randen. Dit zijn solid randen die je om het design van je website plaatst. Dit was al populair bij blog templates, maar groeit nu door naar standaard webdesign.

Wanneer je wit toevoegt aan je website zorg je dat de rest meer opvalt. Er ontstaat dan een contrast tussen de witte rand en het design. Omdat wit een recessieve kleur is zorgt het ervoor dat je content er als het ware uitspringt. Een enorm effectieve manier om je website beter op te laten vallen.

Trend 11: Flat Design is Ouderwets

De eenvoud van plat. Het is overzichtelijk, makkelijk te lezen en ouderwets. Flat design is een van de webdesign soorten waar we in 2020 definitief afscheid van lijken te gaan nemen. Ondanks dat het nog altijd veel gebruikt wordt. Met de mogelijkheden van vandaag is het toch een wat verouderd webdesign.

Door de mogelijkheden die websites tegenwoordig hebben is het zonde om gebruik te willen maken van dit design. Door middel van schaduw, 3D animaties en andere elementen met diepgang oogt alles direct een stuk frisser. Daarnaast is het ook eenvoudiger hiërarchie aan te brengen in websites.

Flat design webdesign trends 2020
Flat Design vs Design met diepte

Trend 12: Fullscreen contactformulieren

Een uiteindelijke conversie halen is voor veel pagina’s het doel. Een trend die hier op aansluit zijn fullscreen contactformulieren. Dit zijn contactformulieren die zo groot zijn dat ze het volledige scherm in beslag nemen.

Een groot voordeel hiervan is dat het conversieverhogend werkt. Mensen worden meer uitgenodigd om het formulier in te vullen. Hierdoor zijn ze vaker bereid dit ook daadwerkelijk te doen. Het vergroten van je formulieren ziet er dus niet alleen moderner uit maar heeft ook nog eens een conversieverhogend voordeel.

Webdesign trends 2020: Conclusie

Webdesign gaat in 2020 weer op nodige vlakken veranderen. De eenvoud en frisheid van webdesign speelt hierin een belangrijke rol. Elementen krijgen een modernere look en dienen meer op te vallen.

Content zal op een nieuwe manier geconsumeerd worden. Waar dit voorheen ging door tekst zal dit in 2020 steeds verder verdwijnen. Door voorkeur gaat uit naar video en afbeeldingen. Via animaties kun je een praktische beeld geven aan bezoeker.

Webdesign zal dus op een aantal cruciale punten gaan doorontwikkelen in 2020. Als je aan de slag gaat met deze tips beschik je in ieder geval het komende jaar over een goede website.

Aan de slag met Webdesign trends 2020

Webdesign staat alles behalve stil en zal zich in de toekomst ongetwijfeld door blijven ontwikkelen. Met deze webdesign trends 2020 kun jij weer aan de gang om je website te verbeteren. Ga je aan de slag met deze trends zou ik het leuk vinden als je een reactie achterlaat. Voor nu wens ik je veel succes met je website!

Anderen bekeken ook

Conversie van je webshop verhogen

Conversie van je webshop verhogen

Je hebt een webshop? Je krijgt bezoekers en regelmatig worden er producten bij je gekocht. Toch wil je deze daadwerkelijke aankopen wel eens omhoog krikken. Een webshop wordt nou eenmaal afgerekend op het aantal verkopen (conversies). Meer verkopen realiseren kun je...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en een seintje ontvangen wanneer er een nieuwe blog online komt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Controleer je inbox of spammap om je inschrijving te bevestigen. Bedankt!