Webshop beginnen, wat komt er allemaal bij kijken

door | 1 december 2020 | Websites

Een eigen webshop beginnen, velen van ons dromen hier van. Online jouw product verkopen en veel geld verdienen. Zonder dat je hier eigenlijk al te veel voor hoeft te doen. Voor degene die met als reden geld verdienen een webshop starten, komen meestal van een koude kermis thuis.

Een webshop beginnen is leuk. Zeker wanneer je een goed product en kennis van zaken hebt. Het is echt geen eenvoudige manier om makkelijk veel geld te verdienen. Daarom ga ik je in deze blog precies vertellen wat er allemaal bij een webshop beginnen komt kijken en wat jij moet doen om van jou webshop idee een succes te maken.

Waarom een webshop beginnen

Een webshop bouwen doe je om jouw producten online te verkopen. Een webshop is een makkelijke manier om jouw producten namelijk aan een grotere doelgroep te tonen. Je bent niet afhankelijk van je locatie van je winkel maar bent voor de volledige wereld bereikbaar. Mensen uit Australië zouden jouw producten wanneer je webwinkel dit aanbiedt, kunnen kopen.

Zeker wanneer je als online marketeer of website maker graag bezig bent met het maken en optimaliseren van online verkoopprocessen, is het hebben van je eigen webshop een aanrader. Je kunt namelijk zelf aan de slag met jouw processen optimaliseren waardoor je gaat merken dat er meer verkopen worden gerealiseerd.

Waarom geen webshop beginnen

Wanneer je snel rijk wilt worden en daarom een webshop wilt gaan beginnen denk ik niet dat je het proces snapt. Zeker wanneer je dit wilt gaan doen met als businessplan dropshipping. Tenzij jij een geweldig product hebt, is makkelijk geld verdienen met je webshop simpelweg niet rendabel. Het is hard werken en het opnemen tegen de grootste partijen als je succesvol wilt zijn met je eigen webshop.

Het eist jaren van je volledige focus en een hoop expertise om van een webshop een veel geld opleverende inkomstbron te maken. Ik zou je daarom dus altijd afraden een eigen webshop te starten als je drijfveer is het willen verdienen van veel geld.

Webshop bouwen

Product

Voordat je begint met een webshop maken is het belangrijk dat je een product hebt wat je wilt gaan verkopen. Zonder product kun je jouw webwinkel natuurlijk niet vullen. Het is dus belangrijk dat je een goed product gaat vinden om te verkopen. Het liefst een uniek product waar veel vraag naar is.

Wanneer je namelijk producten gaat verkopen die veelvoudig worden verkocht op andere webshops begin je met een grote achterstand. Zeker producten die ook worden verkocht op grootmachten als Bol.com. Waar het je enerzijds vertelt dat er vraag naar is, vertelt het je ook dat je het tegen hen op moet gaan nemen. Wanneer je dit toch doet kun je al een groot deel van de marketingtechnieken afstrepen.

Droppingshipping werkt, mits…

Dropschipping is een zeer krachtige manier om producten te verkopen. Jij draagt als webshopeigenaar vaak niet de lasten die er zijn wanneer het product daadwerkelijk aan de man gebracht kan worden. Dingen als verzending, verpakking en ook de last van voorraad wordt vaak voor je gedaan. Wanneer je dit direct bij een leverancier doet heb je simpelweg te maken met een hoop minder risico’s.

Wat je tegenwoordig echter veel ziet is dat mensen producten uit China importeren en deze gaan verkopen. Wanneer je dit doet vind ik dat je niet echt een bedrijf bent. Je bent dan namelijk meer een handelaar, je verhandelt puur dat product. Je voegt geen waarde toe.

Het verkopen via een partij als bol.com is dan vaak een betere optie. De verkopen worden dan grotendeels voor je geregeld. Het hebben van een webshop daarnaast is dan wel altijd handig, met het oog op je autoriteit als verkoper. Mensen willen dit namelijk nog wel eens uitzoeken. Het hebben van een webshop naast je producten op bol.com zorgen dan voor wat betrouwbaarheid.

Webwinkel beginnen

Juridisch

Wanneer je online producten gaat verkopen via een webwinkel is het belangrijk dat jij je juridisch goed in gaat dekken. Zaken als een privacyverklaring, algemene voorwaarden en andere juridische documenten beschermen zowel jouw, als je klanten bij eventuele problemen. Wanneer er onduidelijkheid is over bepaalde zaken, kun je altijd op deze documenten terugvallen.

In Nederland is een consument nu eenmaal goed beschermt. Bij zaken als de garantie zorgt de wet ervoor dat ze recht hebben op veel. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk bent over jouw bedrijfsprocessen. Daarnaast is het duidelijk om te communiceren welke rechten en plichten jouw klanten hebben in welke situatie. Ik raadt je aan om dit door een professional te laten doen.

Webshop maken

Verzending

Als je fysieke producten verkoopt is het belangrijk dat deze worden verzonden. Het liefst wil je hier voor een vaste partij hebben die een snelle levering bieden voor een mooie prijs. Consumenten hebben door de grote concurrentie geen zin meer om veel geld te betalen en om lang op hun pakketje te wachten. Het is daarom belangrijk dat je een goede partij zoekt die een goede levering voor je kan regelen.

Dit is een van de redenen dat dropshipping lastig is. Het is namelijk zaak dat je pakket snel geleverd wordt. Tegenwoordig is een levering van 2 tot 3 dagen al traag. Bij dropshipping, zeker uit landen als China zijn dit simpelweg geen haalbare tijden. Zorg er daarom altijd voor dat als je met dropshipping aan de slag gaat je een partij vind die een snelle levering biedt.

Inschrijving Kamer van Koophandel

Je hebt het idee, je product en je bent klaar om te beginnen. Het enige wat je nog te wachten staat is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Zoals de Kamer van Koophandel zelf citeert is het verplicht dat alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zijn ingeschreven in het Handelsregister. Volgens de wet ben je een onderneming wanner je zelfstandig goederen of diensten levert, onder anderen met als uitgangspunt; het maken van winst.

Het starten van een webshop lijkt hier dus aan te voldoen. Althans, als jouw doel is het maken van winst 😉. Het is dus belangrijk dat je jouw onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Dit doe je door online je in te schrijven. Daarna wordt je uitgenodigd voor een gesprek om jouw inschrijving definitief te maken.

De meest logische vorm om jouw bedrijfje mee in te schrijven is een eenmanszaak. Belastingtechnisch is dit vaak voordeliger in het begin. Groei je uiteindelijk door, zijn andere rechtsvormen pas interessant. Let wel op dat je als eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent. Zorg er daarom voor dat je juridisch goed bent ingedekt en eventueel van een aantal verzekeringen gebruik maakt.

Webshop bouwen

Nu komt het gedeelte waar ik het liefst mee bezig ben. Het opzetten van jouw money machine, je webshop. Veel mensen beginnen bij het idee van een eigen webshop direct met bouwen. Echter is dit helemaal niet logisch. Zoals ik in de vorige hoofdstukken aangaf zijn er veel dingen die geregeld moeten worden. Het is dus veel logischer eerst je bedrijf vorm te geven voordat je begint met een webshop maken.

Systeem

Wanneer je met jouw webshop bouwen gaat beginnen, is het belangrijk dat je begint het kiezen van een juist systeem. Deze moet namelijk voldoen aan jouw eisen en er voor zorgen dat je webshop zo veel mogelijk verkopen gaat maken, als mogelijk. Daarnaast is de online vindbaarheid ook niet onbelangrijk.

In mijn ogen zijn er op dit moment twee partijen die er met kop en schouders boven uitsteken. Zeer waarschijnlijk heb je er al van gehoord en stonden deze op je lijstje. Het gaat om de volgende twee:

Beide zijn enorm interessant en hebben ieder hun eigen voordelen. De ene is slechts een plugin van WordPress en de ander een applicatie op zich. De keuze is moeilijk en ook iedereen zal er een andere mening over hebben. Ik raad je daarom aan om meerdere mensen te benaderen met de vraag welke van de twee je moet gaan gebruiken. Ik wil je in ieder geval het onderstaande alvast meegeven.

Shopify of WooCommerce

Nogmaals, het gaat om mijn mening. Ik denk dat beiden partijen namelijk een passende oplossing kunnen bieden. Het gaat erom wat jouw ervaring is hoe moeilijk je het wilt gaan maken.

Wanneer ik een webshop zou starten zou ik dat via WooCommerce doen. Waarom? Omdat ik denk dat juist de koppeling met de website een essentiële factor is in het verkrijgen van succes. Een website kan namelijk voor een gigantische bezoekersstroom zorgen. Echter vereist het werken met WooCommerce wel de nodige ervaring.

Ga je voor Shopify is alles net iets makkelijker en werk je met een systeem dat enkel en alleen een webshop is. Je kunt een aantal andere pagina’s maken maar een volledige SEO strategie werkt gewoon wat beter met een WordPress website. Heb je dus wat minder ervaring is een Shopify de betere keuze.

Trek je eigen conclusie

Ga niet alleen van mijn aanbeveling uit, maar doe je eigen onderzoek. Zo weet je zeker wat het beste gaat werken voor jou en voorkom je dat je later tegen het feit aanloopt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Er is namelijk geen goed of slecht antwoord, je moet kiezen voor hetgeen wat het beste bij jou en jouw webshop past.

Afbeeldingen en teksten

Bij een webshop beginnen komt ook een puntje presentatie kijken. Waar veel mensen de fout in gaan, is het snel schieten van foto’s en het even snel schrijven van content. De afbeeldingen de omschrijvingen zijn de eerste kennismaking met het product zelf. Zorg er dus voor dat je hier goed in investeert.

Huur een professional in die afbeeldingen kan schieten en een copywriter die weet hoe je mensen overtuigd. Deze kleine dingen kunnen de uiteindelijke verkopen gigantisch opschroeven.

Webshop beginnen tips

Promotie

Het is zo ver. Je webshop is af en je kunt jouw producten gaan verkopen. Dit zal zeker niet vanzelf gaan maar met de juiste promotie kun je jouw verkopen een gigantische boost geven. Via social media, SEO en allerlei andere online marketing mogelijkheden kun jij jouw producten gaan verkopen.

Omdat het moeilijk is om in één blog uit te leggen wat je allemaal kunt gaan doen heb ik hieronder mijn blogs verzameld die voor jouw zeker interessant zijn. De ene is puur op webshops geschreven de andere gaat meer over algemene dingen die je kunt doen. Hopelijk zit er voor jou iets bij:

Nu kun jij zelf een webwinkel beginnen

Als je mijn blog volledig hebt doorlopen kun je veilig een webshop beginnen. Je weet nu waar je rekening mee moet houden en welke stappen je nog moet gaan ondernemen om van jouw webshop idee een succes te gaan maken. Ik ben erg benieuwd naar jouw idee. Heb je vragen of opmerkingen? Laat dan even een reactie achter. Ook voor andere vragen kun je altijd even contact met mij opnemen!

Anderen bekeken ook

Conversie van je webshop verhogen

Conversie van je webshop verhogen

Je hebt een webshop? Je krijgt bezoekers en regelmatig worden er producten bij je gekocht. Toch wil je deze daadwerkelijke aankopen wel eens omhoog krikken. Een webshop wordt nou eenmaal afgerekend op het aantal verkopen (conversies). Meer verkopen realiseren kun je...

Lees meer
De 12 beste WordPress Plugins

De 12 beste WordPress Plugins

WordPress plugins: ze zijn er in alle soorten en maten. Alleen al op de website van WordPress zijn er ruim 55 duizend te vinden. Veel van deze plugins zijn enorm waardevol. Ze zijn een echte toevoeging aan je website. Andere daarentegen wat minder: zij hebben juist...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en een seintje ontvangen wanneer er een nieuwe blog online komt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Controleer je inbox of spammap om je inschrijving te bevestigen. Bedankt!