WhatsApp business inzetten voor je bedrijf

door | 1 augustus 2020 | Online Marketing

WhatsApp is met ruim twee miljard (!) gebruikers een gigantisch social media platform. We realiseren het ons niet altijd maar WhatsApp maakt een groot deel uit van ons dagelijks leven. Bellen en sms’en is ouderwets en het betalen hiervoor al helemaal. Ben jij verbonden met het internet? Dan kun je eenvoudig met de hele wereld contact leggen via WhatsApp.

Met de blijvende groei van de afgelopen jaren is het niet geheel onlogisch dat WhatsApp zich ook focust op de zakelijke markt. Met een handige aparte app voor bedrijven genaamd WhatsApp business geeft het bedrijven de kans om zich te onderscheiden van andere gebruikers.

WhatsApp business (in Nederland ook wel WhatsApp zakelijk genoemd) komt al veel voor bij grote bedrijven maar ook steeds vaker bij het mkb. Je ziet het echter niet bij allemaal. Voor mij een reden om dit voor jullie uit te zoeken.

Wat is WhatsApp business?

WhatsApp business is een zakelijke variant van WhatsApp. Het is bedoeld om kleine ondernemingen in staat te stellen makkelijk te communiceren, berichten te sorteren en sneller antwoorden kunt verzenden. Naast de gebruikelijke profielonderdelen die op de normale versie terug zijn te vinden (zoals een profielfoto, naam, etc.) biedt WhatsApp zakelijk een aantal extra’s.

Uitgebreid bedrijfsprofiel

Naast de standaard opties zoals een profielfoto heeft WhatsApp business een aantal handige extra opties. Zoals op vele andere socials is het mogelijk een bedrijfstak mee te geven. Deze optie brengt je contacten eenvoudig en snel op de hoogte over binnen welke branche jij werkzaam bent.

Daarnaast kun je ook andere gegevens als een e-mailadres en website opgeven. Zo navigeren mensen snel naar andere manieren om contact met je op te nemen. Ook locatie en openingstijden zijn terug te vinden binnen een bedrijfsprofiel.

Misschien nog wel het leukste wat je toe kunt voegen aan je profiel is een catologus Deze kun je vullen met voorbeelden van jouw diensten of afgeleverd werk.

WhatsApp zakelijk
WhatsApp business profiel van Dificem

Statistieken

Bij het zakelijk verzenden van berichten is het natuurlijk enorm interessant om bij te houden hoeveel van je berichten zijn aangekomen en wie jouw berichten lezen. Via statistieken krijg je inzicht over jouw interactie met andere contacten. Omdat je via WhatsApp zakelijk meestal één op één communiceert is dit helaas niet zo zinvol als op andere sociale media. Dit is echter wel een leuke toevoeging.

Berichtinstellingen

Deze optie is enorm handig voor veel bedrijven. Uit statistieken blijkt namelijk dat mensen het enorm waarderen als je een snel antwoord geeft. Het antwoord hoeft niet altijd precies te vertellen wat diegene wilt weten, het gebaar van een snelle reactie wordt ook al erg positief ervaren.

Je kunt via deze optie namelijk instellen dat er automatisch een bericht verzonden wordt. Je kunt hierin bijvoorbeeld aangeven dat je op het moment niet aanwezig bent maar zo snel als mogelijk weer een reactie zal geven. Buiten kantooruren is dit ideaal. Daarnaast is het in de vakantieperiode enorm makkelijk. Mensen krijgen dan automatisch een berichtje dat je op vakantie bent, hierdoor zitten ze niet dagen op een reactie te wachten die toch niet komt.

Ook kun je snelle antwoorden geven. Dit is een verzameling die je kunt aanmaken met berichten die je snel kunt versturen. Vragen veel mensen dezelfde vraag? Dan kun je het antwoord toevoegen aan je lijst en weet bespaar je een hoop tijd.

Label gesprekken

Het ene gesprek is soms belangrijker dan de ander. Zakelijk zal dit niet anders zijn dan privé. Het is daarom handig dat je gesprekken kunt labellen. Heb je bijvoorbeeld contact met een potentiële klant en een bestaande klant, dan kun je deze handig een ander type label meegeven. Zo behoud jij het overzicht en weet je zeker dat je niemand vergeet.

WhatsApp business desktop

Enorm handig is dat je, net als de normale versie, je ook Whatsapp business op je desktop kunt gebruiken. Via de officiële website van WhatsApp Web, kun je eenvoudig de koppeling leggen met jouw account. Zo kun je appjes ontvangen en versturen vanaf bijvoorbeeld je laptop. Reuze handig als je bijvoorbeeld bereikbaar wilt zijn tijdens je werk.

QR korte link

Wil je snel jouw WhatsApp contact met iemand delen? Dan kan dit makkelijk met de QR korte link mogelijkheid. Via deze weg deel jij eenvoudig en snel een QR code of link van jouw profiel. Binnen een klik komen klanten met je in contact en starten ze een gesprek met je. Hieronder het voorbeeld van mijn QR code. Probeer maar eens, het werkt echt. 😉

WhatsApp business kosten

Nu ik je heb verteld wat in de basis de mogelijkheden zijn met WhatsApp zakelijk, vraag jij je natuurlijk één ding af: wat zijn de kosten van WhatsApp business dan precies? Er is slechts één ding leuker dan goed nieuws ontvangen, dat is goed nieuws geven. WhatsApp business is namelijk volledig gratis in gebruik. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store en de App Store.

Hoe werkt het?

Als je gebruik wilt maken van WhatsApp zakelijk dan zul je deze app los moeten downloaden. Dit kun je eenvoudig doen via de store op jouw telefoon. Wanneer je de app hebt gedownload kun je jouw account aanmaken of overzetten. Zat je dus al op WhatsApp met een normaal account, dan is deze binnen een aantal klikken overgezet naar een zakelijk account. De gesprekken die je al eerder hebt gehad worden gewoon overgezet naar de nieuwe app.

Ben je nieuw bij WhatsApp dan moet je jouw telefoonnummer achterlaten en je account activeren. Dit doe je door het nummer dat je per sms ontvangt door te geven in de app. Na het invullen van deze code kun je het eerste deel van je profiel al invullen. Je vult een naam, profielfoto en bedrijfstak in. Ik raad je aan om alle drie in te vullen, het maakt het nogal onpersoonlijk als je aan het chatten bent met iemand zonder profielfoto.

Zakelijke gegevens toevoegen

Wanneer je de app opstart zul je merken dat het veel weg heeft van de normale app. Naast een paar verschillen in kleuren merk je in principe nog niet dat het om de zakelijke versie gaat. Buiten dat je gesprekspartner hier een melding over ontvangt, zij ook niet. Het is dus de bedoeling dat jij je zakelijke gegevens toe gaat voegen aan je profiel.

Deze mogelijkheid vindt je wanneer je binnen instellingen op ‘bedrijfstools’ klikt. Hier vind je een hoop verschillende soorten opties. Vul deze zo compleet mogelijk in, dit is namelijk essentieel om jouw WhatsApp zakelijk ervaring zo uniek als mogelijk te maken voor je gesprekspartners.

Niet (!) mogelijk op meerdere apparaten

Een vraag die mij bijna altijd gesteld wordt als ik begin over WhatsApp zakelijk is, of het mogelijk is om deze app op meerdere telefoons te gebruiken. Eerlijk is eerlijk, hoe handig zou het zijn als je samen met je collega’s er voor kunt zorgen dat je altijd bereikbaar bent doordat er altijd wel iemand bereikbaar is.

Echter heb ik toch slecht nieuws voor degenen die WhatsApp zakelijk op meerdere apparaten zou willen installeren, dit is namelijk niet mogelijk. Net als de normale versie is het mogelijk deze op slechts één toestel te installeren per telefoonnummer. Wel is het mogelijk om via twee apparaten te werken wanneer je gebruik maakt van WhatsApp Web. Hier zit je echter ook ook aan die max van één per desktop.

WhatsApp zakelijk gebruiken

Een probleem dat veel bedrijven ondervinden is het eenvoudig in contact komen met hun potentiële of al bestaande klanten. Bij vragen dient er vaak telefonisch contact op genomen te worden. Sommige bedrijven geven die kans niet eens meer en verwijzen deze personen door naar contact, via e-mail.

Als er iets belangrijk is, zeker in het verkoopproces, dan is het persoonlijk contact. Hoewel dit enorm moeilijk is, zeker als online marketeer is het een cruciale factor. Juist het inzetten van WhatsApp business is daarom belangrijk. Het stelt je snel in staat om met mensen in contact te komen.

WhasApp zakelijk kun je bijvoorbeeld makkelijk inzetten op jouw website. Via een handige link of eventueel chatvenster. Er zijn verschillende tools die je zo eenvoudig toe kunt passen om je bereikbaarheid enorm te verhogen. Tja, wat is er makkelijker dan gebruik maken van een platform dat door ruim 12 miljoen Nederlands wordt gebruikt?

Ga jij overstappen naar WhatsApp business?

Maak jij al gebruik van WhatsApp en ga je overstappen naar WhatsApp zakelijk? Of deed je dit nog niet en heb ik je weten te overtuigen in deze blog? In mijn ogen is WhatsApp business de ideale manier voor bedrijven om eenvoudig en persoonlijk te communiceren. Deze zakelijke tool biedt daarnaast ook nog eens de mogelijkheden om er toch voor te zorgen dat jij je net kunt onderscheiden van de normale accounts. Wil jij aan de slag met deze handige tool en dien je ondersteund te worden met bijvoorbeeld een chatvenster op je website. Neem dan vooral even contact met mij op, ik help je graag verder!

Anderen bekeken ook

Conversie van je webshop verhogen

Conversie van je webshop verhogen

Je hebt een webshop? Je krijgt bezoekers en regelmatig worden er producten bij je gekocht. Toch wil je deze daadwerkelijke aankopen wel eens omhoog krikken. Een webshop wordt nou eenmaal afgerekend op het aantal verkopen (conversies). Meer verkopen realiseren kun je...

Lees meer
Testimonials verzamelen

Testimonials verzamelen

Je kent het wel, je loopt een winkel in en wordt direct aangesproken door een verkoper. Deze verkoper gaat jou natuurlijk vertellen waarom je dit product zou moeten kopen. In je achterhoofd weet je zijn commerciële belangen bij het verkopen van deze spullen, meestal...

Lees meer
Online Marketing Trends 2020

Online Marketing Trends 2020

Online marketing trends 2020 - Met 2020 in het vooruitzicht is het tijd om als bedrijf na te gaan denken over nieuwe marketingcampagnes. Ben jij of zijn ze binnen jouw organisatie al klaar met het vormgeven van marketingcampagnes? Weten ze hoe ze jouw doelgroep gaan...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en een seintje ontvangen wanneer er een nieuwe blog online komt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Controleer je inbox of spammap om je inschrijving te bevestigen. Bedankt!