Yoast SEO vs Rank Math

door | 1 januari 2020 | Online Vindbaarheid

Heb je een eigen website? In WordPress? En ben je serieus bezig met de online vindbaarheid hiervan? Dan maak jij ongetwijfeld gebruik van een SEO plugin WordPress. Maar welke plugin gebruik jij? En waarom gebruik je dan precies deze?

Yoast SEO is met meer dan 5 miljoen actieve installaties één van de populairste plugins. De plugin helpt gebruikers hun website beter vindbaar te maken binnen zoekmachines. De missie van Yoast is daarom ook simpel, zoekmachine optimalisatie voor iedereen!

Als je al ervaring hebt met Yoast heb je je vast wel eens afgevraagd of dit daadwerkelijk de beste plugin is die er is voor de vindbaarheid van je website. Er bestaan namelijk genoeg alternatieve. Daarom ga ik vandaag de Yoast SEO plugin vergelijken met een alternatief, Rank Math.

Jarenlang maakte ik gebruik van Yoast. Maar ondanks dat ik zeer tevreden was over de plugin bleef ik verder kijken. Een aantal maanden geleden stapte ik daarom ook over op Rank Math. In deze blog zet ik daarom deze twee plugins naast elkaar en neem ik je mee in mijn ervaring met beide.

Wat is een SEO plugin en waarom zou je er gebruik van moeten maken?

Een SEO plugin is een plugin die jou helpt met de vindbaarheid van je website. Het geeft je niet alleen tips over wat je kunt verbeteren per pagina of op je gehele website. Maar ze geven je vaak ook toegang tot stukjes code die ervoor zorgen dat jij je website beter kunt optimaliseren (bijvoorbeeld meta title, meta description, etc.).

Deze plugins helpen jou om je website te verbeteren door adviezen te geven en je website te monitoren. Dit scheelt een hoop werk en ze onderscheppen vaak de dingen die de meeste mensen ontgaan. Per plugin verschilt het welke features het met zich meeneemt. Daarnaast wordt er ook vaak onderscheid gemaakt tussen een gratis en premium versie.

Wat zijn de kosten van Yoast SEO en Rank Math?

Zoals ik al eerder aangaf maken veel SEO plugins een onderscheid tussen een premium en gratis versie. Zo zit er ook een verschil tussen de Yoast en Rank Math. Voor de een moet je betalen om gebruik te maken van de premium versie. Terwijl de ander alleen een gratis versie aanbiedt.

Yoast SEO

Yoast SEO maakt onderscheid tussen twee verschillende versies van hun plugin. Een gratis versie en een premium versie waarvoor betaald dient te worden. Ondanks dat de gratis versie niet over alle features beschikt wordt deze vaak zat gebruikt en biedt het een uitstekende basis.

Om gebruik te maken van de premium versie dien je per website 79 euro per jaar te betalen. Maak je dus gebruik van meerdere websites dien je dit bedrag dus ook meerdere keren te betalen. Daarnaast biedt Yoast ook verschillende trainingen aan op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Rank Math

In tegenstelling tot Yoast beschikt Rank Math alleen over een gratis versie. Ze bieden geen premium versie aan waardoor je zonder kosten gebruik kunt maken van al de features die de plugin heeft. Wel moet je een account aanmaken.

Yoast SEO vs Rank Math review

Om Yoast en Rank Math tegen elkaar af te meten heb ik beide plugins geïnstalleerd en geprobeerd. Om een goed beeld te vormen heb ik ze op de volgende punten beoordeeld. De belangrijkste punten die er zijn als het gaat om een SEO plugin. Hierbij behandel ik zowel de gratis als betaalde versie van Yoast.

Installatie

Beide plugins zijn enorm makkelijk binnen WordPress te installeren. Net als elke andere plugin zijn ze makkelijk te vinden en te activeren. Wanneer eenmaal geactiveerd zijn beide te vinden in het linker sidebar menu van WordPress.

Binnen beide plugins is het eenvoudig om een als het ware installatieproces uit te voeren. Voor Rank Math moet je inloggen, binnen Yoast hoeft dit alleen als je gebruik wilt maken van de premium opties.

Vervolgens kun je bij beide het volledig proces doorlopen. Rank Math oogt iets gebruikvriendelijker en vormt een goede basis voor het instellen van de plugin. Ook binnen Yoast SEO is een “configuration wizard” te vinden. Deze oogt echter iets ingewikkelder en heeft niet zoveel opties als Rank Math.

Interface

Beide plugins bieden een gebruiksvriendelijke interface omgeving. Het is makkelijk te navigeren en voor beide plugins heb je een uitgebreid keuzeaanbod als het gaat om instellingen. Toch zit er wederom een verschil in de vriendelijkheid van beiden.

Binnen Yoast SEO is weinig content te vinden en wordt je grotendeels aan je eigen kennis overgelaten. Alles oogt wat ongeïnspireerd en simpel. Wil je meer informatie kun je op het vraagteken klikken. Maar zelfs dan wordt alleen de basis verteld.

De interface van Rank Math oogt een stuk overzichtelijker en wordt duidelijk met afbeeldingen beter uitgelegd. Je weet precies waar wat te vinden is en via een overzichtelijk menu is navigeren ook eenvoudig. Daarnaast ziet het er net even wat beter uit.

Zoekwoorden

In beide plugins kun je aangeven op welke zoekwoorden je wilt gaan scoren. Door eenvoudig aan te geven op welke zoekwoorden je wilt gaan scoren met een bepaalde pagina ontvang je een duidelijk overzicht. Zo kun je goed zien wat je eenvoudig kunt verbeteren om hoger te gaan scoren.

Aantal zoekwoorden

Het eerste verschil zit hem in het aantal zoekwoorden dat je op kunt geven bij je content. Bij Yoast is het in de gratis versie maar mogelijk om slechts één zoekwoord aan te geven. Wanneer je met je pagina wilt ranken op meerdere zoekwoorden is dit een behoorlijke handicap. Binnen de premium versie van Yoast en ook binnen Rank Math is het mogelijk meerder zoekwoorden aan te geven.

Een handige toevoeging van Rank Math dat wanneer je voor een enkel zoekwoord wil ranken ze automatisch een aantal suggesties doen. Mocht je dus toch voor één zoekwoorden willen ranken ze in ieder geval hun best doen je te helpen met het vinden van meerdere.

Analyse

Tussen het verschil van analyseren van de content zitten ook geen grote verschillen. Yoast geeft dit aan door middel van punten te beoordelen als goed, verbeteraar en probleem. Rank Math doet dit ongeveer hetzelfde, alleen geven zei ook een daadwerkelijke score aan een pagina (van 1 tot 100).

De beoordelingen van Yoast ogen in mijn ogen net iets overzichtelijker en werken iets beter. Rank Math geeft soms iets wat vreemde suggesties aan waardoor je pagina’s een enorm lage scoren ontvangen. Binnen Yoast is dit net iets vlotter en logischer opgebouwd.

Rich Snippets

Enorm handig is dat Rank Math je de optie biedt met een intergratie van Schema.org. Hierdoor kun je precies bij Google aangeven waar een pagina over gaat. Binnen Rank Math kun je eenvoudig al je content in bulk maar ook per pagina stukjes code meegeven. Enorm belangrijk voor je ranking.

Yoast SEO heeft deze integratie niet. Het ontbreekt in zowel de gratis als premium versie van de plugin. Dit valt eventueel op te lossen door een andere plugin te downloaden. Echter is het natuurlijk een stuk makkelijker als dit net als bij Rank Math binnen de plugin zelf te vinden was.

Search Console Intergratie

Tijdens het installatieproces vraagt Rank Math om een integratie met de Google Search Console. Omdat je Google account volledig wordt geïntegreerd werkt dit uitstekend. Je kunt de data op een unieke manier weergave.

Binnen Yoast is ook een integratie mogelijk. Deze werkt prima maar is niet zo uitgebreid als die van Rank Math.

Redirect

Beide plugins bieden een uitgebreide redirect manager. Dit houdt in dat wanneer er meldingen zijn van gebroken linkjes dit eenvoudig kunt gaan verhelpen in de toekomst. Binnen beide managers kun je makkelijk dit soort linkjes oplossen en voorkomen door een tijdelijke of permanente redirection toe te voegen. Let op: deze functie zit alleen in de betaalde versie van Yoast.

Vindbaarheid van Media

Binnen beide plugins is het eenvoudig media te optimaliseren voor zoekmachines. Door de alt tekst en titel aan te passen kun je de vindbaarheid van je website verbeteren. Binnen beide plugins is dit enorm makkelijk.

Sitemap

Beide plugins bieden een XML sitemap aan door simpelweg op een knop te klikken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken hierom. Zowel in de gratis als de betaalde versie van Yoast is dit aanwezig.

SEO Audit

Een leuke toevoeging dat zeer handig kan zijn voor de vindbaarheid van je website is de SEO audit binnen Rank Math. Dit geeft je namelijk direct een duidelijk overzicht van hoe goed je website namelijk echt is. Voldoe je niet aan de eisen, dan verteld de tool precies wat je hoe kunt gaan verbeteren. Enorm handig.

Hou wel rekening met het feit dat dit niet een enorm uitgebreide tool is. Als je echt een enorm uitgebreid rapport wil zijn er op het internet verschillende hiervoor te vinden. Echter is het natuurlijk wel een enorme luxe dat dit ook binnen Rank Math aanwezig is.

Support

Beide plugins hebben een uitgebreide support. Ze zijn makkelijk te bereiken mocht je met een vraag of opmerking zitten. Wel belangrijk om te weten is dat de gratis versie van Yoast geen ondersteuning biedt.

Overzicht

OnderdeelRank MathYoast (gratis)Yoast (premium)
Kosten:gratisgratis €79,-*
Installatie wizzard:✔️✔️✔️
Gebruiksvriendelijke interface:✔️✔️✔️
Focus keywords:✔️✔️✔️
Max aantal:51
Rich Snippets:✔️
Search Console integratie:✔️✔️✔️
Redirect tool:✔️✔️
Media optimaliseren:✔️✔️✔️
Sitemap:✔️✔️✔️
Interne SEO Audit:✔️
Support:✔️✔️

* €79,- per website, per jaar

Conclusie

Als je mijn blog hebt gelezen, het overzicht hebt bekeken dan zul je waarschijnlijk een conclusie hebben getrokken tussen beide plugins. Daarnaast wil ik je graag mijn bevindingen geven over wat ik zelf de fijnste SEO plugin vindt.

Zoals je waarschijnlijk al verwacht had blijft mijn keuze hangen bij Rank Math. Sinds ik over ben gestapt van Yoast naar Rank Math moet ik er niet aan denken terug te moeten. Alle handige features die Rank Math biedt helpen gigantisch. Daarnaast werkt alles prima en navigeert het fijn. Zeker bij het installeren van de plugin bij klanten werkt het enorm makkelijk. Het vormt direct een mooie basis om uit verder te werken.

Daarnaast zit er een dusdanig prijsverschil dat het gaan voor Yoast bijna zonde zou zijn. In mijn ogen ontvang je aanzienlijk minder opties voor een gigantisch hoge prijs. Je ziet niet voor niets dat daarom Rank Math ook steeds meer marktaandeel aan het winnen is.

Daarom gaat mijn voorkeur uit naar Rank Math. Ik raad je van harte aan de plugin zelf te testen en eventueel ook de overtap te maken net als ik. Ik kan je verzekeren, je krijgt er geen spijt van.

Wat is jouw conclusie?

Nu je mijn blog volledig gelezen hebt en weet wat ik er van vindt kun je zelf de keuze gaan maken. Welke SEO plugin ga jij voortaan gebruiken? En waarom deze? Ik vind het heel erg tof als je dit zou willen laten weten in de reacties.

Anderen bekeken ook

On Page SEO Checklist

On Page SEO Checklist

Als je een de slag gaat met de online vindbaarheid van je website is stap één: on page SEO. Je moet er namelijk voor zorgen dat een pagina wordt geoptimaliseerd voor één of meerdere zoekwoorden. Een essentiële factor bij het online vindbaar maken van jouw bedrijf....

Lees meer
Backlinks Verzamelen

Backlinks Verzamelen

Backlinks verzamelen is een van de weinige acties die je kunt doen om de vindbaarheid van je website te verbeteren, die je niet uitvoert op je website zelf. Je bent afhankelijk van anderen. Echter zijn backlinks wel essentieel voor de vindbaarheid van je website. Voor...

Lees meer

2 Reacties

 1. Engel Kromhout Van Der Meer

  Hoi Frank,
  Ik heb een kleine site waar ik als het even kan één keer per week een blog op plaats met een video. Ik ben een enorme sukkel op het SEO gebied. Maar zou wel wat meer dingen willen kunnen. Ik zie dat Rank Math ongeveer meer dingen kan dan de Yoast premium. Dus dit weekend ga ik hem gewoon proberen. Vind ik het niks kan ik altijd wat anders nemen. Voor nu vond ik jouw review overtuigend.

  Antwoord
  • Frank van Dijk

   Hi Engel,

   Rank Math is zeker een aanrader voor het verbeteren van de vindbaarheid van je website. In mijn ogen een veel betere SEO plugin dan Yoast. Leuk om te horen dat mijn review overtuigend was! Hopelijk gaat Rank Math jou net zo bevallen als dat het mij doet.

   Mocht je ergens tegen aan lopen of niet helemaal uit komen dan help ik je graag!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en een seintje ontvangen wanneer er een nieuwe blog online komt? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Controleer je inbox of spammap om je inschrijving te bevestigen. Bedankt!